© ATV

Engie dient gewijzigde aanvraag voor omstreden windturbines in: “Ze willen ze nu zelfs nog hoger maken, ongelooflijk”

Hemiksem, Hoboken -

De plannen voor windturbines op de site van Umicore in Hoboken blijven ophef veroorzaken. De gemeente Hemiksem ontving deze week een wijzigingsverzoek van Engie. “Ze willen ze nu zelfs nog groter maken, ongelooflijk”, reageert Kris Verbeeck (CD&V), schepen en voorzitter van de gemeenteraadscommissie Windturbines.

Na een procedure die drie jaar aansleepte, vernietigde in augustus vorig jaar de Raad voor Vergunningsbetwistingen de vergunning die Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) had toegekend voor de bouw van twee windturbines van 180 meter hoog. De omwonenden evenals de gemeente Hemiksem zijn van oordeel dat de mastodonten de draagkracht van de buurt overschrijden. De Raad voor Vergunningsbetwistingen oordeelde dat de plaatsing van de windturbines niet in overeenstemming is met een goede ruimtelijke ordening.

“We hadden ergens wel verwacht dat Umicore een nieuw verzoek zou indienen”, zegt Kris Verbeeck (CD&V), schepen van Economie. “Maar dit tart alle verbeelding. We vroegen kleinere windturbines die beter inpasbaar zijn in de omgeving, maar nu willen ze ze nog een paar meter hoger maken omdat ze dan onder een andere wetgeving vallen. Dit is werkelijk een klap in ons gezicht.”

Ook actiegroep Het Zandmannetje die bestaat uit bewoners van naburige wijken, reageert verontwaardigd. “Het ontbreekt bij Engie/Umicore aan enige vorm van fatsoen en respect naar de buurtbewoners en zijn omgeving”, zegt Maarten Sterckx namens de actiegroep.” We gaan ons beraden en opnieuw een front vormen om deze aanvraag aan te vechten. De meer dan 600 bezwaarschriften blijven negeren, geeft aan hoeveel dit bedrijf inzit met zijn onmiddellijke omgeving. We dagen Umicore uit om met een beter ‘groen’ en gedragen project op de proppen te komen dan dit megalomane prestigeproject.”

Door het wijzigingsverzoek moet de gemeente Hemiksem een nieuw openbaar onderzoek voeren. Dit loopt tot 31 maart. Op maandag 13 maart vanaf 18u staat in het administratief centrum van Hemiksem een informatievergadering gepland waarop Engie-Electrabel de nieuwe plannen komt voorstellen.

(bar)

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV