Volkskunstgroep Reinaert viert feest.© rr

Volkskunstgroep Reinaert viert 75ste verjaardag: “Beweeglijk en speels zoals een vos”

Mortsel -

Een avond gevuld met volksdansen onder begeleiding van een orkest. Zo vierde volkskunstgroep Reinaert uit Mortsel zijn 75ste verjaardag in de zaal Dieseghemhof. “We zijn misschien al 75 jaar bezig, maar nog altijd jong en zeer actief”, zegt Jozef Goossenaerts die al bijna 41 jaar voorzitter is van Reinaert.

Het ontstaan dateert van 1948, toen een volksdansgroep een optreden gaf op het Gemeenteplein van Mortsel. Davidsfonds kwam op het idee om hiervoor een ‘gemengde katholieke volksdansgroep’ op te richten. De eerste bijeenkomsten brachten al direct een veertigtal mensen samen die hun passie voor volksdans deelden. Naast de Vlaamse volksdans, hebben ze ook interesse in Europese en internationale volksdansen.

© rr

“We kozen voor de naam Reinaert”, vertelt Jozef Goossenaerts. “Vanwege de karakteristieken van een vos: beweeglijk, speels, zelfverzekerd, zelfbewust en schalks.” De komende jaren organiseerde de groep tal van activiteiten, en niet alleen dansgerelateerd. Cinema-avonden, museumbezoeken, wandeltochten en optochten met vlaggen.

Samen met twee andere groepen richtte Reinaert in 1951 de Katholieke Vlaamse Volksdans Federatie (KVVF) op. Voor Davidsfonds was die ‘K’ van katholiek zeer belangrijk en een vereiste om hun goedkeuring te geven. Tegenwoordig gaat de federatie door het leven als de Vlaamse Volkskunstbeweging (VVKB) die in Vlaanderen zo’n vijftigtal groepen telt. “Momenteel telt Reinaert een dertigtal leden, maar over de jaren heen gaat het over 750 verschillende leden”, vertelt Jozef.

Reinaert was actief op verschillende locaties in Mortsel. Nu bevindt hun thuisbasis zich in Dieseghemhof. Elke dinsdag komt de groep daar samen op de Osylei. “Iedereen is welkom om eens te komen kennismaken”, zegt Jozef. “Naast dansen, doen we ook allerhande culturele, sportieve en ontspannende activiteiten.”

In de zomer vindt de Europeade plaats, het grootste festival voor Europese folklore. Reinaert zal voor de 35ste keer deelnemen aan het festival dat dit jaar doorgaat in het Duitse Gotha. “We gaan niet enkel om te dansen en te zingen”, zegt Jozef Goossenaerts. “Enkele leden zetten zich ook in bij de regie van dit gebeuren.” (bekn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners