Uitkijken naar spektakelmusicals en een nieuw diamantmuseum: ontdek onze niet te missen toptips voor deze week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1/Musical ‘Red Star Line’ meert af in Puurs

© Joris Herregods

Op 19 maart gaat de nieuwe spektakel-musical Red Star Line in wereldpremière in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs. Deze nieuwe Vlaamse creatie, de opvolger van de succesmusical 40-45, wil opnieuw inzetten op een unieke live-beleving. De bezoekers worden ondergedompeld in een spektakel dat hen meeneemt in een avontuur, van Antwerpen tot New York, op het land en op het water. Naar verluidt staan er in deze musical grote dansscènes in het bruisende New York gepland en wordt er zelfs een storm in geënsceneerd. In de cast tref je o.a. Jonas Van Geel, Jelle Cleymans, Lotte Stevens, Ianthe Tavernier, Peter Van den Begin, Peter Van de Velde, Carry Goossens en Marleen Merckx. Op dit moment zijn er al meer dan 175.000 tickets de deur uit. Er zijn reeds verlengingen aangekondigd tot en met november 2023.

www.studio100.com

2/Internationale sterren onder het blauwe dak

Snoop Dogg.© EPA

Het coronatijdperk lijkt achter ons te liggen, internationale vedetten maken weer volop de oversteek naar ons land. Damien Rice staat op zaterdag 18 maart in de Stadsschouwburg in Antwerpen. Naar het programma hebben we het raden, want de onconventionele Ier verschijnt bij voorkeur zonder setlist op het podium. Op 19 maart komt met Snoop Dogg ‘the godfather of hiphop’ naar het Sportpaleis én met Warren G, Tha Dogg Pound, Obie Trice, D12 en Versatile brengt hij al zijn West Coast vrienden mee. Ook Grammy-winnaar Michael Bublé trekt met zijn nieuwe Higher Tour doorheen Europa. Op donderdag 23 maart 2023 houdt hij halt in het Sportpaleis.

www.sportpaleis.be

3/Guy Cassiers keert terug in de opera

Guy Cassiers.© Tom Cornille

Vijftien jaar lang stond Guy Cassiers aan het roer als artistiek leider bij Toneelhuis. Juni vorig jaar zwaaide hij er af met de belofte dat we snel weer van hem zouden horen. Dat klopt, want tussen 18 en 25 maart regisseert hij in de Antwerpse opera The Indian Queen. Als in 1695 het libretto van John Dryden – over een oorlog tussen de Mexicaanse koningin Zempoalla en de Inca-krijger Montezuma – in première ging, stond de opera in London nog in zijn kinderschoenen. Eigenlijk gaat het hier over een theatertekst met een ouverture, aria’s en muzikale intermezzi van Henry Purcell, maar wel allemaal van topklasse.

www.operaballet.be

4/‘Rapunzel’ als musical

Sandrine Van Handenhoven.© Deep Bridge

Al vijf jaar zet Deep Bridge sprookjesmusicals op het programma voor een breed publiek. In de Stadsschouwburg in Antwerpen speelt van 24 maar tot 22 april een eigenzinnige versie van Rapunzel. Regisseur Stany Crets, die de tekst ook onder handen nam, doorspekte de musical met kwinkslagen, dubbele bodems en leuke liedjes. Walter Baele kruipt in de huid van koning en krijgt net als in de sprookjesmusical Doornroosje Liv Van Aelst naast zich als koningin. Actrice-zangeres-presentatrice Sandrine Van Handenhovenmaakt haar sprookjesdebuut als heks, Jasmine Jaspers en Laurenz Hoorelbeke zijn prinses en prins, en de rol van Rapunzel tussen al deze toeters en belle, is voor Helle Vanderheyden.

www.deepbridge.be

5/Wereldverteldag met voorleesessies in Sprookjeshuis en Sterckshof in Deurne

© Serge Minten

In het Rivierenhof is het Sprookjeshuis de ontmoetingsplaats voor gretige oortjes en twinkelende oogjes. Elke zondag neemt een verteller er kinderen vanaf 6 jaar op sleeptouw. Tijdens de sessie van 19 maart krijgt iedere deelnemer zelfs een kleine verrassing ter gelegenheid van Wereldverteldag. Niet zo ver daar vandaan, in het Sterckshof, houdt Studio Sesam op 18 maart van 13 tot 18u gratis voorleessessies. Studio Sesam geeft kinderboeken uit met een multiculturele inslag. Niels Verbinnen en Evy Van Guyse stellen er hun nieuwe kinderboek Droomkasteel voor. Auteur Joke van Leeuwen en Joke Dupont van de Gezinsbond houden een voordracht over een genderbewuste opvoeding en genderinclusie.

www.provant.be, www.studiosesam.be

6/DIVA verrijst in ’t nieuw

© Joris Herregods

Diamantmuseum DIVA heropent op 24 maart met een vernieuwde expo. Het museum nodigt de bezoeker uit om in de vernieuwde collectiepresentatie DIVA, a Brilliant Story de reis van diamant, juwelen en zilver te volgen.

Deze reis start in een gloednieuwe zaal waar de bezoeker kennis maakt met de grondstoffen, inzoomt op recente ontwikkelingen in de sector als urban mining, upcycling en lab-grown diamond, en tevens meer leert over de vraagstukken rond ecologie en ethiek. Vervolgens ontmoet de bezoeker de experts, de handelaars, de makers en de ontwerpers, en uiteindelijk de personages die de juwelen dragen of het zilverwerk gebruiken. Het museum vertelt op deze manier een breder verhaal van grondstof tot object in zeven thematische zalen en met nieuwe aanwinsten.

www.divaantwerp.be

7/92-jarige tante van Arno stelt expo voor

Inès Van den Kieboom met Channel Swimmers Association, Dover, Kent, 1987.© Tim Van Laere Gallery

De nieuwste hype in de schilderkunst is een vrouw van 92 jaar. Werk van Inès Van den Kieboom is vanaf 23 maart tot 20 mei te zien in Tim Van Laere Gallery op Nieuw-Zuid. Bijzonder is dat, omdat de vrouw die haar eerste schilderij maakte in 1970 nog maar drie keer tentoonstelde. Toen er vorige herfst enkele van haar werken te zien waren in een antiekwinkeltje in de Antwerpse Muntstraat, waren die in een mum van tijd verkocht. En zo kwam ook galeriehouder Tim Van Laere op haar pad. Van den Kieboom sleet haar volwassen leven in Antwerpen, maar groeide op aan de kust. Ze is de tante van de overleden zanger Arno, die de sterke vrouwen in zijn familie veel lof toezwaaide.

www.timvanlaeregallery.com

8/Japanse Tuin kijkt uit naar kersenbloesems

© Katrijn Van Giel

Met de komst van de lente op 21 maart zwaait ook de poort van de Japanse Tuin in Hasselt weer open. De op het oosten geïnspireerde tuin is met zijn 2,5 ha de grootste van zijn soort in Europa en wil de plek bij uitstek zijn om de Japanse cultuur ten volle te beleven. In de tuin vind je bruggetjes, riviertjes, een waterval en nog een aantal traditionele Japanse gebouwen. Een jaarlijkse trekpleister is het bloeien van de kersenbloesems dat dit jaar gevierd wordt tijdens het Hanamifestival van 21 maart tot 30 april. Met hun 225 exemplaren zijn de kerselaars de trots van de Japanse Tuin. In de weekends zijn er eet- en drankstandjes voorzien, zodat iedereen lekker kan picknicken.

www.visithasselt.be

9/Engelstalige komieken in Antwerpse zalen

Henry Rollins.© Koen Bauters

Als het op praten met een ‘twist’ en een ‘witz’ neerkomt, kijken we graag over het Kanaal. Op 21 maart verwelkomt de Arenberg Dylan Moran, de Ierse komiek die in 1996 op het prestigieuze Edinburgh Festival de Perrier Comedy Award won. Filmfans herinneren zich wellicht Morans bijdrage als acteur in Notthing Hill en Run Fatboy Run. In zijn nieuwe show We Got This kijkt hij naar het leven zoals het is en stelt hij belangrijke levensvragen zoals: waarom heb je net tien minuten naar een banaan zitten staren? De Roma ontvangt op 23 maart spraakwaterval Henry Rollins. In zijn voorstelling Good To See You 2023 blikt de Amerikaan terug op de periode voor, tijdens en na corona.

www.arenberg.be, www.deroma.be

10/Nobelprijswinnaar te gast in Brussel

Annie Ernaux.© Leonardo Cendamo

Het Passa Porta Festival, een van de grootste meertalige literaire festivals van Europa, brengt van 23 tot 26 maart een honderdtal internationale schrijvers samen in Brussel. Met Annie Ernaux schuift op 26 maart in de Munt de Nobelprijswinnaar Literatuur 2022 aan voor “een buitengewone ontmoeting met een grande dame van de hedendaagse literatuur, die haar leven tot onderwerp van al haar boeken maakte.” Ook de wereldvermaarde Limburgse striptekenaar en illustrator Brecht Evens (25/3) is van de partij. In de Sint-Gorikshallen maakt hij live een fresco rond ‘refuge’, het thema van de negende editie van het Passa Porta Festival.

www.passaporta.be