“Drie procent 45-plussers zet goed doel in testament”

Drie procent van de Belgen ouder dan 45 jaar zegt een goed doel in zijn of haar testament te hebben opgenomen. Dat blijkt uit een studie van marktonderzoeksbureau iVOX in opdracht van testament.be, dat mensen al 15 jaar bewust wil maken van de mogelijkheid om erfenissen te schenken aan goede doelen.

belga

Nalatenschappen zijn een belangrijke inkomstenbron voor goede doelen. Uit de legatenbarometer van hogeschool HOGent blijkt dat organisaties er in 2021 gemiddeld 16 procent van hun inkomsten uit haalden. Gemiddeld gaat het om 1,7 miljoen euro. Bekende goede doelen als Artsen Zonder Grenzen en Stichting tegen Kanker kregen respectievelijk 31,4 miljoen euro en 27,3 miljoen euro.

De kans dat een goed doel opduikt in een testament van wie kinderloos is, is viermaal groter dan bij wie kinderen heeft (2 procent tegen 8 procent). “Maar er zijn vier keer meer mensen mét kinderen dan zonder en daardoor zijn er in absolute aantallen dus evenveel Belgen (+45) mét als zonder kinderen die aangeven momenteel al een goed doel in hun testament te hebben opgenomen”, merkt testament.be op. “Wellicht zullen de komende jaren even veel nalatenschappen voor goede doelen openvallen van mensen zonder als van mensen mét kinderen. Het clichébeeld dat het enkel de kinderloze oude dame is die aan het goede doel nalaat, mag dus in de vuilnisbak.”

Testament.be is een vzw die informeert over de mogelijkheden van een erfenis aan een goed doel. De goede doelen kunnen er zich tegen betaling bij aansluiten om samen te communiceren via een groepscampagne.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER