Eva Kaili© Getty Images

Eva Kaili in cassatie tegen verlenging voorlopige hechtenis na Qatargate

In het onderzoek naar corruptie in het Europees Parlement heeft Eva Kaili, de voormalige Griekse vicevoorzitter van het Europees Parlement, cassatieberoep aangetekend tegen de beslissing van de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling om haar voorlopige hechtenis te verlengen. Het Hof van Cassatie moet zich nu eerstdaags over het dossier buigen. Als dat hof de beslissing van de KI niet vernietigt, wordt de voorlopige hechtenis wel maar met één maand verlengd, en niet met twee.

gliBron: BELGA

Het federaal parket voert al enkele maanden een grootscheeps onderzoek naar pogingen van de Golfstaat Qatar en Marokko om de economische en politieke besluitvorming van het Europees Parlement te beïnvloeden. Beide landen zouden via het voormalige Italiaanse Europarlementslid Pier Antonio Panzeri en diens vzw Fight Impunity geprobeerd hebben invloed uit te oefenen op beslissingen en resoluties van het Europees Parlement. 

In dat dossier werden op 9 december niet alleen Panzeri, maar ook zijn rechterhand Francesco Giorgi, diens partner en vicevoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili, de Brussels-Italiaanse lobbyist Nicolo Figa-Talamanca, Eva Kaili’s vader en vakbondsman Luca Visentini opgepakt. Die laatste twee werden na verhoor vrijgelaten, maar Giorgi, Kaili, Panzeri, en Figa-Talamanca werden onder aanhoudingsbevel geplaatst.

Spijtoptant Panzeri

Op 11 februari werd dan ook het Belgische Europarlementslid Marc Tarabella onder aanhoudingsbevel geplaatst. Figa-Talamanca is intussen door de onderzoeksrechter vrijgelaten, en Francesco Giorgi werd door de raadkamer onder elektronisch toezicht geplaatst. 

Pier Antonio Panzeri heeft intussen het statuut van spijtoptant aangenomen in het dossier, en in zijn recente verhoren zou Panzeri hebben toegegeven dat Tarabella tegen het einde van de legislatuur, in 2024, in totaal 250.000 euro moest ontvangen. Het Europarlementslid betwist dat met klem. Ook de verdediging van Eva Kaili houdt haar onschuld staande.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER