Lea Groffen ging terug naar het pralinefabriekje van Hove. — © RR
Lea Groffen schrijft vijfde roman over haar familiegeschiedenis: “Veel lezers kennen het pralinefabriekje van Hove uit de jaren ‘60 nog”
Lea Groffen uit Edegem heeft een vijfde autobiografische roman in de boekhandel liggen. “Deze keer schreef ik over het pralinefabriekje uit Hove dat mijn man met zijn broers runde”, vertelt Lea over Een pralinefabriekje als geen ander.
Vijf autobiografische romans en een fictief verhaal staan ondertussen in de bibliografie van Lea vermeld. In 2011 maakte ze haar debuut met Figuranten in Antwerpen. “Enkele jaren voor ik met pensioen ging, ben ik over het leven van mijn overgrootouders en andere familieleden beginnen schrijven. Met het eerste boek heb ik wel wat succes gehad. We woonden toen nog in Boechout waar ik verschillende lezingen mocht geven”, vertelt Lea.
Nadien volgden titels als Figuranten in het naoorlogse Antwerpen en De kanteljaren - Volwassen worden in Antwerpen in de jaren ‘60. Met haar nieuw boek, Een pralinefabriekje als geen ander, richt ze zich op het leven van haar man.
Moretusburg
Zijn verhaal begint in Hoboken. “Eigenlijk gaat het om mijn man en zijn drie broers. Zij groeiden op in de wijk Moretusburg van Hoboken nabij de fabrieken. Het gaat om de huisjes die ze nu gaan afbreken. De broers hadden zeker geen weelderig bestaan. Met zijn broers wilde mijn man een ander leven door zelfstandige te worden.”
Aangezien hun vader veel met chocolade bezig was, kozen ze voor een chocoladewinkel. “Die openden ze in 1961 aan de Hovestraat 13 in Edegem. Het atelier bevond zich in de Florent Geversstraat. De winkel draaide erg goed, maar er waren veel ruzies met hun vader. Daarom besloten de broers om opnieuw een eigen pad te kiezen.”
Congolaiskes
Op die manier kwamen ze in Hove terecht. “Aan de Meylstraat 22 stond een atelier waar tot dan de Congolaiskes, ruitvormige pralines, werden gemaakt. De werkruimte werd te klein waardoor de zaakvoerders naar de Boechoutsesteenweg verhuisde. Het atelier aan de Meylstraat kwam vrij en was ideaal voor de broers om hun pralinefabriek Ten Hove, in het boek Ten Tuinen genoemd, op te starten. Daar beleefden ze veel verrassende momenten.”
Het gebouw waar vanaf de jaren zestig pralines werden gemaakt — © Koen Lauwers
Het verhaal speelt zich dus voor een groot deel in de jaren zestig af. “Maar uit reacties op mijn boek laten nog veel Hovenaren weten dat ze de pralinefabriek hebben gekend. Ik heb twee jaar aan het boek gewerkt door onder andere mijn man en zijn broers te interviewen. Jammer genoeg was een van hen al overleden. Het verhaal is gebaseerd op ware feiten. Ik heb enkel de chronologie en de namen aangepast voor het boek. Uiteraard ben ik niet altijd te weten gekomen wat bepaalde personen in die tijd tegen elkaar hebben gezegd.”
Een pralinefabriekje als geen ander kost 22,50 euro en is te koop bij De Boekuil in Mortsel of online via Boekscout.nl waar ook de vorige delen nog bestelbaar zijn.
“Momenteel heb ik alle verhalen over mijn familie geschreven. Een verhaal schrijven over een verdwijning is nog iets wat me inspireert, maar ik weet niet wat het volgende boek zal worden”, geeft Lea nog mee.
Hoofdpunten
Verijdelde aanslag had Bart De Wever als doelwit: geradicaliseerde moslimjongeren hadden plannen om burgemeester te vermoorden
Van de afgehakte varkenskop over “smakelijke pannenkoeken” tot bedreigingen na Operatie Sky: De Wever al meermaals geviseerd
STANDPUNT. De aanslag is dan wel verijdeld, toch laat hij sporen na. Voor De Wever én voor ieder van ons
Expert inlichtingendiensten waarschuwt na verijdelde aanslagen: “Jonge extremisten gaan sneller tot actie over”
MEER OVER Edegem
Werken voor Residentie Auguste beginnen eind april: “We willen goede buren van Het Varken zijn”
IN BEELD. Colruyt opent filiaal in Edegem
Tuinders Vestinglaan openen hun seizoen: “850 kilo aan groenten telen voor minderbedeelden”
Colruyt Edegem gaat open: “Met een ruime versmarkt voor nog meer keuze aan producten”