Raf Peeters in actie tijdens een trail in Houffalize.© RP

Leraar gaat 165 kilometer ultratrail lopen voor revalidatieweide Marc Herremans

Oostmalle, Sint-Job, Wuustwezel -

165 kilometer over een ruw terrein met bijna 7.000 hoogtemeters die bedwongen moeten worden: de Ovifat de Grand Lacs et des Chateaux is de extreemste en mooiste ultratrailrace in België. Voor alle duidelijkheid: 165 kilometer, niet met de fiets, maar al lopend! Geoefend duuratleet Raf Peeters (51) uit Oostmalle kan op 13 en 14 mei dus maar beter zijn kuiten insmeren. Dat de leerkracht in het buitengewoon onderwijs loopt voor een goed doel, de revalidatieweide van Marc Herremans, geeft hem extra brandstof.

Kristin Matthyssen

Raf Peeters heeft al verschillende ultratrailraces op zijn palmares. Hij is leerkracht in bulo Kristus Koning in Sint-Job en loopt nu al geregeld ter voorbereiding van Oostmalle naar het werk, dertien kilometer heen en terug. Toch wordt de prestigieuze Ovifat de Grand Lacs et des Chateaux aan de rand van het natuurreservaat van de Hoge Venen zelfs voor hem als doorwinterd sporter nog een kolossale uitdaging.

“Ik liep al verschillende marathons en enkele utramarathons, deed al een aantal keer mee met de Hel van Kasterlee en finishte ook al in een Ironman”, vertelt de vader van twee dochters van 20 en 21. “Maar deze 165 kilometer, binnen de 42 uur af te leggen, wordt waarschijnlijk mijn zwaarste trail tot dusver. Vooral omdat je ook ’s nachts moet lopen over ruw terrein zoals rotsen. Er zijn 7.000 hoogtemeters te overbruggen, wat naar ik vernam de race heel uitputtend maakt. In principe mag je een powernapje doen, zolang je maar binnen die 42 uur finisht. Persoonlijk ben ik niet van plan te gaan slapen. Ik heb wel al eens 100 kilometer gelopen in Spa. Dit wordt nog iets van een andere orde.”

Raf Peeters tijdens de Trail de Siberië.© rr

Raf Peeters koppelt aan het levensgroot sportief en menselijk avontuur dat hij op 13 mei aangaat een goed doel. “Marc Herremans en de Athletes for Hope openden in de herfst van 2021 een unieke en prachtige AFH Revalidatieweide in Wuustwezel. Deze weide staat open voor zowel kinderen met een verlamming als alle kinderen met een beperking, hetzij fysiek, hetzij mentaal. Mijn ex-collega, turnleraar Ken Delissen, is peter van dit fantastische project. Ken raakte twaalf jaar geleden verlamd na een val op de trampoline op school en verblijft in De Vrije Vlinder in Brasschaat. Hij is nog altijd een van mijn beste vrienden. Ik heb enorm veel respect voor hem, en ook voor Marc Herremans. Marc heeft Ken onlangs nog mee naar de Sluitingsprijs cyclocross in Malle genomen.”

Ken Delissen, bekend van het programma Taboe van Philippe Geubels, vormt een inspiratiebron voor Raf Peeters.© rr

De ultratrail vertrekt om 4u ’s nachts. Onderweg zijn er verschillende bevoorradingsposten. “Ik maak mijn eigen repen, gelletjes en rijstballetjes”, zegt Raf. “Door dagelijks naar school te lopen bouw ik nu trainingskilometers op. Op zondag doe ik meestal een langere loop en af en toe ga ik vijftig of zestig kilometer in de Ardennen trailen om ervaring met hoogtemeters en rotsen. Bij een marathon op de weg weet je waaraan je je kan verwachten. Maar bij Ovifat loopt een groot deel van het parcours offroad. Je loopt dus dwars door riviertjes. Vooral het afdalen wordt moeilijk, en het nachtelijk lopen, omdat ik daar geen ervaring mee heb.”

Sympathisanten kunnen Raf Peeters sponsoren voor zijn avontuur in Ovifat (Waimes) via rekeningnummer: BE 31 7350 5640 2555.

Op Facebook kan je deze klepper volgen via: Raf loopt Gtlc 160

www.grandtrail.be

www.marcherremans.com

Marc Herremans op de revalidatieweide waar Raf voor loopt.© Kris Van Exel

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners