Bart Belmans (geruit hemd) met medewerker Luca die alles mee in gereedheid brengt voor de heropening zaterdag.© Joren De Weerdt

Bloesem die naar frangipane smaakt en bessen als caramelbonbons: Sanguisorba kweekt alles voor eetbare tuin

Ranst -

Eetbare tuinen en voedselbossen zijn de nieuwe Heilige Graal van de hedendaagse tuinier. Op dat vlak biedt Sanguisorba in de Broechemlei 95 in Ranst het walhalla aan zaden, plantjes, struiken en bomen. Na een lange winterslaap heropent bezieler Bart Belmans (58) zaterdag 11 maart weer zijn kruiden- en plantenkwekerij voor de particulier.

Kristin Matthyssen

Toen hij in 2004 begon, lag bij Bart Belmans de focus op een kwekerij van medicinale planten. Zijn boekhouder bezwoer hem nog dat Sanguisorba, het Latijns woord voor pimpernel, een geslacht van planten in de rozenfamilie bekend om haar geneeskrachtige werking, voor geen meter zou werken. Het woord was een tongbreker, te moeilijk om te onthouden. Maar Belmans zette door. “Die medicinale kwekerij was geen hoogvlieger”, zegt Belmans achteraf. “Het marcheerde niet, hoewel ik nog altijd geloof in de geneeskrachtige werking van planten en zelf bijvoorbeeld van mijn rug- en schildklierklachten verlost geraakte door medicinale planten. Maar we kregen klanten over de vloer die de traditionele dokter afzwoeren en rare dingen vroegen.”

Bart Belmans aan het werk in de kweektunnels.© Joren De Weerdt

Wat Sanguisorba een enorme boost heeft gegeven, was de ontdekking door sterrenchefs. “Op een gegeven moment merkten ze dat ik hier wilde, vergeten planten en kruiden kweekte zoals zwartmoeskervel die zij speciaal in Parijs moesten bestellen, maar die ik dus gewoon in mijn kweektunnels had staan. Dankzij die interesse vanuit de gastronomie zijn wij onze planten op een bepaalde manier gaan oogsten, zodat sterrenchefs hier hun eindproducten kunnen aankopen. Meestal komen ze ze persoonlijk ophalen. Van april tot de vorst intreedt, werken wij veel voor de horeca. Ons seizoen voor de particulieren loopt ongeveer van half maart tot eind juni en start dus deze zaterdag.”

Deze blaadjes smaken naar oester.© Joren De Weerdt

Plantenhunters

Met de sterk gestegen interesse voor eetbare tuinen en voedselbossen weet Bart nu al dat er zaterdag al om 9u fanatieke ‘plantenhunters’ aan zijn poort zullen staan, terwijl zijn kwekerij pas om 10u opent. Hij heeft dan ook een enorme, zeldzame weelde aan eetbaar groen. “Ik herinner me een man die kwam klagen omdat zijn kersen altijd te vroeg afvielen. Bleek dat hij een sierkers had. Ik verkoop ook sierkers, maar wel met een eetbare bloesem, die smaakt naar frangipane. Wij organiseren hier enkele keren per jaar een botanisch diner, bereid door een bekende chef. Iemand die vegetarisch wou eten was ontgoocheld omdat er toch vis in het maal verwerkt zat. Maar het was oesterblad! En zo zijn er tal van verrassende onbekende planten, zoals de fazantenbes, die naar choco-caramelbonbons smaakt.”

© Joren De Weerdt

Prairiebanaan, ananasguave, monnikspeper, Spaanse zilverzuring, uienboon, Russische smeerwortel, zoethoutgras, bosaardbeien, moerbei, brave Hendrik, absintalsem, tig soorten rabarber en tijm, kardoen die al door de oude Grieken en Romeinen werd gegeten: Sanguisorba is een speelgoedwinkel voor de fans van eetbare tuinen. “Maar niet alle mensen kunnen een wei aankopen om er een voedselbos van te maken. Daarom wil ik benadrukken dat je geen grote tuin moet hebben om er een eetbare van te maken.”

Bart Belmans krijgt nu het drukke seizoen start – mei is de topmaand – hulp van een viertal medewerkers die hem bijstaan. Ze hebben gek genoeg bijna allemaal met drank te maken. “Mijn zoon is barman op Tomorrowland en komt me sinds de coronacrisis af en toe helpen. Luca is na een herboristenopleiding hier aan de slag gegaan en helpt me nu het seizoen herbegint ook twee dagen per week. Voor de rest werkt Luca nog in café Den Trol in Schoten. Geen gekke combinatie, mijn zoon bijvoorbeeld vindt hier veel ingrediënten voor alcoholvrije cocktails.”

Sanguisorba (kruiden/zaden/planten), Broechemlei 95 in Ranst, planten voor eetbare tuin, zaterdag, dinsdag, woensdag, 10-18u, heropening 11 maart.

Bosaardbeien.© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

www.sanguisorba.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners