Tess Bosmans, Alike Voorintholt en Silke Lathouwers in© koen fasseur

Bistro H’eerlijk wordt eerste sociale brasserie in Kalmthout

Kalmthout -

Op 1 januari nam de gemeente Kalmthout de huurovereenkomst over van de vzw O*KA voor de huur van het cultuurcentrum in het vroegere Volkshuis. De nieuwe naam is Club K en hier ontvangt Bistro H’eerlijk in de tweede helft van april zijn eerste klanten.

Erik Vandewalle

Tess Bosmans loopt al langer rond met het idee om in de heidegemeente een horecazaak open te doen, die mensen met een beperking de kans geeft om daar aan de slag te gaan. “Mijn eerste idee was om een sociale brasserie te openen in de gebouwen van Diesterweg. Al vlug bleek dat in die gemeentelijke gebouwen heel wat aanpassingswerk moest gebeuren om daar te kunnen starten. Het zou dan in elk geval een meerjarenplan worden. Diesterweg ligt ook wat afgelegen. Toen de gemeente besloot om het vroeger O*KA over te nemen, kwam het idee plots in een stroomversnelling”, legt Tess Bosmans uit. Zij heeft heel wat expertise als ergotherapeute in het buitengewoon onderwijs. Zij wordt de uitbaatster van Bistro H’eerlijk. 

Schepen Silke Lathouwers (CD&V): “Club K ligt veel centraler en er is ook veel minder werk om hier dit project te kunnen realiseren. De beslissing om in dit gebouw te beginnen met een sociale brasserie lag dan ook voor de hand.”

Tess, Alike en Silke in de allereerste sociale brasserie.© koen fasseur

Bistro H’eerlijk wordt een samenwerking tussen uitbaatster Tess Bosmans en Monnikenheide-Spectrum, een instelling die warme en professionele dienstverlening geeft aan mensen met een verstandelijke beperking en hun gezin. De hoofdzetel bevindt zich in Zoersel, maar er is ook een werking in Essen en Gooreind. Alike Voorintholt volgt dit project voor Monnikenheide-Spectrum.

Cliënten en klanten

Alike Voorintholt: “We streven ernaar om dagelijks zes van onze cliënten aan de slag te laten gaan in Bistro H’eerlijk. Uiteraard zorgen we er ook voor dat er telkens een drietal begeleiders aanwezig is. Al onze cliënten die willen meewerken met deze sociale bistro zijn welkom. Op dit ogenblik zijn we intern bezig met af te toetsen wie hiervoor het meest in aanmerking komt. Omdat we maximum zes cliënten per dag willen inschakelen, moeten we over voldoende kandidaten beschikken. Als zorginstelling staan onze cliënten natuurlijk centraal. Het project draait om hen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de klanten van Bistro H’eerlijk niet belangrijk zijn, integendeel”, verduidelijkt Alike Voorintholt.

Bistro H’eerlijk wordt in elk geval een horecazaak waar zowel cliënten als klanten koning zijn.

Beperkt menu

Tess Bosmans: “De eerste twee weken van april gaan we proefdraaien. Dan is het uitzoeken hoe we van onze medewerkers van Monnikenheide-Spectrum een sterk en efficiënt draaiend team kunnen maken. Het is de bedoeling dat we al eens oefenen met familie en kennissen als klanten. We starten in elk geval met een beheersbaar en dus beperkt menu. Op de kaart soep, belegde broodjes, croque-monsieur en varianten, taart en ijsjes. Het is de bedoeling dat we de kaart in de toekomst langzaam uitbreiden.” Bistro H’eerlijk opent maandag 17 april en is alle werkdagen open.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners