Antwerpse Voetgangerstunnel vier dagen dicht voor werken

In Antwerpen sluit het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) van maandag 27 tot en met donderdag 30 maart de Sint-Annatunnel, beter bekend als de Voetgangerstunnel, volledig af voor onderhoudswerken. Het gaat om heel uiteenlopende werken die door vijf aannemers tegelijkertijd worden uitgevoerd.

blg

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) stelt dat de bijna 90 jaar oude tunnel onder de Schelde een grondige onderhoudsbeurt nodig heeft. Eerder werden de liften op Linker- en Rechteroever al gerenoveerd, nu komt de rest van de tunnel aan de beurt. Onderdelen van roltrappen zijn aan vervanging toe, een deel van de verlichting moet worden vernieuwd, en de deksels van de pompputten in het wegdek worden verstevigd. Aan de liften gebeuren bovendien nog enkele optimalisaties. “Zo kunnen we een betrouwbare Scheldeverbinding aanbieden, en dit staaltje industrieel erfgoed in ere houden”, aldus Peeters.

AWV start ook voorbereidende werken voor de installatie van een nieuw camerabewakings- en omroepsysteem dat ervoor moet zorgen dat de permanente bewakingsdienst van de tunnel sneller zal kunnen ingrijpen bij problemen. Tot slot staan er nog schilder- en reinigingswerken op de planning. Die schilderwerken waren onlangs al gestart, maar de schilders werden volgens AWV gehinderd door enkele passanten en de werken werden daarom opgeschort om veiligheidsredenen. Nu wordt de tunnel dus volledig afgesloten, ook al omdat de tunnel op bepaalde momenten volledig in het donker zal komen te liggen en het wegdek op sommige plaatsen open zal liggen.

De hinder zal al vanaf zaterdag 25 maart voelbaar zijn, omdat de lift op Linkeroever dan al uit dienst wordt genomen. Ook vrijdag 31 maart zal er nog wat hinder zijn. De dubbele veerdienst over de Schelde is tijdens de werken een alternatief, net als de Kennedyfietstunnel in het zuiden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners