© ATV

Op- en afrit Ring op Linkeroever vanaf half mei definitief dicht, ook op Charles de Costerlaan geen auto’s meer

Antwerpen, Zwijndrecht -

De op- en afrit van de Antwerpse Ring aan de Blancefloerlaan op Linkeroever, waar de redactie van Gazet van Antwerpen gevestigd is, sluit in mei definitief. Ook de tijdelijke omleidingsweg van en naar de E34 en de Charles de Costerlaan gaan permanent dicht voor het verkeer.

Patrick Van de Perre

In de weekends van 12 mei en 2 juni worden de eerste delen van het nieuwe knooppunt Antwerpen-West in gebruik genomen. In dit knooppunt komen de E17 en de Antwerpse Ring (R1) samen. Daarmee gaat de aanleg van de Oosterweelverbinding op Linkeroever een flinke stap vooruit.

Tot half mei kunnen automobilisten de Ring nog op en- en afrijden aan de Blancefloerlaan op Linkeroever, maar dat behoort vanaf 12 mei definitief tot het verleden. Na de zomervakantie opent een nieuwe oprit Linkeroever, die zal aansluiten op de Parallelweg aan de andere kant van het knooppunt Antwerpen-West.

In afwachting daarvan kunnen automobilisten via de Parallelweg, aan de nieuwe park-and-ride op de grens met Linkeroever en Zwijndrecht, en de keerbrug aan het complex ‘Kruibeke’ rijden.

Groene zone en fietsverbinding

Nu de op- en afrit ‘Linkeroever’ aan de redactie van Gazet van Antwerpen verhuist naar de overkant van de snelweg met aansluiting op de nieuwe verbindingsweg, komt er ruimte vrij. Op de plaats van de in mei gesloten op- en afrit komt een groene zone die aansluit op de grotendeels afgewerkte woonwijk Regatta.

Tegelijkertijd wordt op die plek een extra verbinding richting Ringfietspad aangelegd. Het gaat om de fietssnelweg, die Gent met Antwerpen verbindt. Het Ringfietspad loopt parallel met de R1 tot aan de fietskoker aan de Scheldetunnel. Om het Ringfietspad rond te maken wordt over de R1 een nieuwe fietsverbinding tussen Linkeroever en de Burchtse Weel gelegd.

De nieuwe verbindingsweg, met het op- en afrittencomplex dat opent, moet voor een betere spreiding van het bestemmingsverkeer van en naar de snelweg zorgen. De nieuwe situatie is ook bedoeld om het sluipverkeer uit de woonkernen van Linkeroever, Zwijndrecht en Burcht weg te halen.

Wandelboulevard op Charles de Costerlaan

Ook de tijdelijke omleidingsweg ten noorden van de E34, tussen de Canadastraat en de Charles de Costerlaan, sluit half mei definitief. Ook de Charles de Costerlaan, tot aan het kruispunt met de Halenwijnlaan, gaat dan dicht voor auto’s en is enkel nog bereikbaar voor fietsers en voetgangers.

Door dit deel van de Charles de Costerlaan te sluiten wordt de Waaslandtunnel een lokale tunnel. Rechtdoor richting Expresweg en Waaslandhaven rijden kan dan niet meer. Automobilisten moeten vanaf half mei van en naar de E34/Waaslandhaven via de Parallelweg tussen de kluifrotonde aan Waaslandhaven-Oost (E34) en Blancefloerlaan (N70).

Door een groot deel van de Charles de Costerlaan te sluiten voor het verkeer, komt er ruimte vrij om de straat te ontharden en planten aan te leggen. Op die manier worden het Sint-Annabos en Het Rot met elkaar verbonden.

Er komt ook een nieuw fiets- en wandelpad, waardoor de Charles de Costerlaan een fiets- en wandelboulevard wordt. Plekken, zoals de terreinen van voetbalclub City Pirates, blijven bereikbaar via de August Vermeylenlaan.

De Charles de Costerlaan wordt een wandel- en fietsboulevard. Auto’s kunnen vanaf het kruispunt met de Halenwijnlaan niet meer rechtdoor.© Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Oosterweel