Danny Jacobs van Fietsen Jacobs geeft uitleg over de longtail aan Karolien en Yannick die in de lente hun tweede kindje verwachten.© kma

Veel jonge gezinnen op e-bikebeurs: “Zeven op de tien Vlamingen fietsen al elektrisch”

Zandhoven -

In Zandhoven maakten meer dan duizend bezoekers afgelopen weekend tijdens een Pasar-beurs kennis met het neusje van de zalm op het vlak van elektrische fietsen. De longtail e-bike met een extra lang frame als alternatief voor de elektrische bakfiets is duidelijk in opmars bij jonge gezinnen. Net als de fietsen met een aandrijfriem in plaats van met een ketting.

Kristin Matthyssen

De gratis beurs rond elektrisch fietsen van Pasar en Kampeerclub Zuiderkempen met steun van de gemeente Zandhoven, de politiezone Zara en het BIVV lokte veel volk naar evenementenhal De Populier. Bezoekers kregen de kans om testritten te maken. De aanwezigheid van veel jonge mensen viel op.

“Intussen fietsen zeven op de tien Vlamingen al elektrisch”, vertelt Ivo Smits, Vlaams elektrisch fietsconsulent. “Wat we vandaag op de beurs bijvoorbeeld zien, is de opmars van de aandrijfriem in plaats van de fietsketting. De voordelen? Je moet niet meer smeren en rijdt geruisloos. Nadelen? Een aandrijfriem is niet compatibel op elke fiets.”

Een aandrijfriem in plaats van een ketting. Van ver zie je amper het verschil.© kma

Een type elektrische fiets dat op veel belangstelling kan rekenen, is de longtail, een e-bike met een verlengd frame waarop je meerdere kinderen veilig achterop kan meenemen. En ook heel handig om te winkelen, want je kan er 200 kilo boodschappen op kwijt. Karolien De Keulenaer (28) en Yannick Melsen (33) uit Zoersel hebben een dochtertje van anderhalf jaar. Begin mei verwacht het koppel een tweede kindje. “Wij vinden een bakfiets onveilig omdat de kinderen vooraan zitten. Qua stabiliteit is zo’n longtail ook beter, want bij een bakfiets zit al het gewicht op het stuur”, zegt Karolien.

Karolien en Yannick wilden van fietsenhandelaar Danny Jacobs van Fietsen Jacobs, met winkels in Kessel en Hove, weten vanaf welke leeftijd je een kindje kan vervoeren op een longtail. “Vanaf ze hun hoofdje zelfstandig kunnen rechthouden, dus de meesten rond de negen maanden.”

Quinten en Kim met hun Monkey Bike, die ze zelf produceren.© kma

Monkey Bike

Quinten Gillis (33) en zijn vrouw Kim Topff (32) uit Poederlee (Lille) brengen met de Monkey Bike sinds eind januari zelfs hun eigen longtail e-bikes op de markt in vrolijke kleuren. “Wij onderscheiden ons van andere merken door de dikke banden en lage instap. Zulke dikke banden zijn interessant in een stedelijke omgeving met kasseien, tram- en treinsporen”, legt Kim uit. Ze werkte vroeger als spoedverpleegkundige en zag veel slachtoffers binnenkomen van ongevallen met bakfietsen en fietskarren. “Dit is veiliger en solider.”

Monkey Bike produceert drie types: een bmx (2.250 euro), voor één kind achterop (2.700 euro) en voor twee kindjes (2.900 euro). ”Omdat we onze eigen fietsen maken, blijft de levertermijn beperkt tot negen weken. We werken custom made”, zegt Quinten.

Seppe Heylen (11) uit Halle-Zoersel gaat volgend jaar naar het middelbaar en kwam met zijn vader eens een testrit maken. “We overwegen een elektrische fiets aan te kopen en dan mag Seppe er ook mee rijden”, zegt zijn papa. Dat mag. Er is geen minimumleeftijd voor een gewone fiets met hulpmotor. Alleen de gemotoriseerde fietsen en steps die zelfstandig kunnen rijden, vallen onder de categorie van bromfietsen. Om die te besturen moet je minstens zestien zijn.

Seppe Heylen maakt een testrit samen met zijn pa.© kma

Elektrisch fietsconsulent Ivo Smits bij een fiets met riem.© kma

Jan Vorsselmans van het magazine ‘Fietsen Moet Kunnen!’.© kma

Gerda Cabus van Toerisme Zandhoven.© kma

De mannen van Pasar.© kma

© kma

© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners