© atv

Nieuwe renovatiepremies voor Antwerpse appartementsgebouwen en verhuurders

Antwerpen -

De stad Antwerpen roept twee nieuwe renovatiepremies in het leven voor verhuurders en verenigingen van mede-eigenaars. Ze wil hen zo aanzetten om te renoveren en voor meer energiezuinige of fossielvrije woningen te kiezen. “Een cruciale stap voorwaarts, willen we in 2050 onze klimaatdoelstellingen halen”, zegt schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit).

Woningen zijn verantwoordelijk voor bijna een vierde van de CO2-uitstoot op het Antwerpse grondgebied. In de stad woont ongeveer 70% van de bevolking in een meergezinswoning. En bijna 60% is géén eigenaar van de plek waar hij of zij woont. De stad voorziet voor hen, vanaf 15 maart, een nieuwe premie om hun gebouwen energiezuiniger of fossielvrij te maken. De maatregel wordt maandag ter stemming voorgelegd op de gemeenteraad.

“De prikkels die tot nu toe bestonden, richtten zich voornamelijk op eigenaars van klassieke eengezinswoningen”, zegt schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit). “Onze nieuwe premies zijn daarom een cruciale stap voorwaarts, willen we in 2050 onze klimaatdoelstellingen halen.”

Verhuurders

Verhuurders kunnen een premie aanvragen (tot 35% van de factuur) voor onder meer het isoleren en renoveren van het dak (max. 4.025 euro), de buitenmuren (max. 4.200 euro), de vloer (max. 1.050 euro) en voor nieuwe ramen en deuren (max. 3.850 euro). “Huurders vallen jammer genoeg uit de boot als het om renovatiepremies gaat”, zegt schepen van Wonen Els van Doesburg (N-VA). “Zij zijn afhankelijk van hun verhuurder. We geven nu een aanmoediging aan verhuurders om hun huurwoningen te renoveren.”

Appartementsgebouwen

Alle verenigingen van mede-eigenaars met een pand op het Antwerps grondgebied kunnen een investeringspremie aanvragen. Afhankelijk van het behaalde energielabel na de werken kan dat oplopen tot 12.000 euro. Het pand moet wel minstens twintig jaar oud zijn en voor minstens 75% uit wooneenheden bestaan.

Vanaf 15 maar wordt het mogelijk de premies aan te vragen. (jas)

www.antwerpenvoorklimaat.be

Schepen van Wonen Els van Doesburg (N-VA) en Tom Meeuws (Vooruit), schepen van Leefmilieu.© Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV