© BELGA

Antwerp maakt statement richting de bekerfinale en rolt KV Mechelen op met forfaitcijfers

Hopelijk wordt de bekerfinale spannender dan het voorspel. Da’s de conclusie na Antwerp - KV Mechelen, de provinciederby die nooit een wedstrijd werd. De Great Old was meer dan een klasse te sterk voor een onherkenbaar Malinwa, dat vijf goals om de oren kreeg. Ekkelenkamp en Kerk gingen met de meeste aandacht lopen.

Diederik Geypen

LEES OOK. ONS OORDEEL. Kerk en Ekkelenkamp nemen rol van Janssen even over bij swingend Antwerp, liefst tien (!) gebuisde spelers bij onherkenbaar KV Mechelen

“Een gebrek aan frisheid kan meespelen bij de tegenstander – Antwerp genoot na zijn halve finale van twee dagen minder rust – maar op euforie en motivatie kun je ook een wedstrijd spelen”, zei Steven Defour vrijdag op zijn persbabbel. Een waarschuwing die bij zijn spelers in dovemansoren was gevallen.

Knullige 1-0

We kregen haast heel de match eenrichtingsverkeer te zien. De Kakkers voetbalden geen enkele keer onder de Antwerpse druk uit, probeerden dit op het kwartier toch te doen, en leidden zo zelf de 1-0 in. Coucke bracht Lavalée in een lastig parket. Keita onderschepte het leer en reikte Ekkelenkamp de 1-0 aan.

Van vermoeidheid was allesbehalve sprake bij de thuisploeg. De Reds – zonder de geblesseerden Alderweireld en Stengs, en de geschorste De Laet – verdeelden en heersten, met snelle balveroveringen en uiterst vlotte combinaties. Ekkelenkamp reageerde attent op een voorzet van Muja om zijn tweede van de namiddag binnen te tikken. De Mechelaars stonden erbij en keken ernaar.

LEES OOK. COMMENTAAR. “Wat een wanvertoning. Op de Heizel zal KV Mechelen uit een ander vaatje moeten tappen”

De Antwerpse honger was bij 2-0 nog niet gestild, want Kerk tikte voor de pauze de 3-0 tegen de touwen. Een doelpunt waar de VAR net geen vijf (!) minuten voor nodig had om de juiste buitenspellijn te trekken. Alwéér niet bepaald reclame voor de videoref.

© BELGA

Geen Mechels antwoord

Defour kon op de Bosuil niet op Schoofs (geblesseerd) en Verstraete (niet inzetbaar tegen zijn moederclub) rekenen, en probeerde met een dubbele wissel aan de rust – Ngoy en Van Hoorenbeeck voor Vanlerberghe en Bijker – nog wat van de tweede helft te maken. Voormalig publiekslieveling Hairemans kreeg de handen op elkaar bij een schotje dat over vloog.

Vrij snel nam Antwerp weer over, met de 4-0 van opnieuw Kerk en de 5-0 van invaller Balikwisha. Butez redde in het slot zijn 21ste clean sheet met een uitstekende reflex op het schot van Lavalée.

© BELGA

Dankzij deze demonstratie nadert Antwerp opnieuw tot op tien punten van leider Genk, dat in de Limburgse derby tegen STVV niet verder kwam dan een 2-2-gelijkspel. Defour wilde uit deze generale repetitie niet te veel lessen trekken richting de bekerfinale, maar deze afstraffing – weer een offday buitenshuis – stemt toch tot nadenken.

LEES OOK. REACTIES. Defour zag zijn ploeg kansloos ten onder gaan tegen Antwerp: “Deze nederlaag neem ik op mij”

LEES OOK. REACTIES. Ekkelenkamp beleeft primeur tegen KV Mechelen, Muja: “We gaan kloof op Genk verder verkleinen”

  • Jeugdig Antwerp wint met forfaitcijfers tegen mak KV Mechelen
  • Bezoekers gaven openingsdoelpunt in geschenkverpakking weg
  • Ekkelenkamp én Kerk 2x trefzeker, ook invaller Balikwisha scoort
 • 14u

  Welke ploeg pakt de 3 punten in het duel der bekerfinalisten?

  Beide ploegen leven deze week in een roes nadat ze na een spannende terugwedstrijd de finale van de Beker van België haalden. Als voorsmaakje op de eindstrijd in het Koning Boudewijnstadion (30 april) bikkelen Antwerp en KV Mechelen straks om de 3 punten in de JPL. The Great Old kon vorige week niet profiteren van de nederlaag van Union en kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel op OHL. Antwerp telt als 3e in de stand 2 punten minder dan de vice-kampioen. KV Mechelen pakte op de vorige speeldag wel de volle buit tegen Seraing. De degradatiezorgen lijken daardoor verleden tijd. Want als Malinwa er binnenkort officieel 3 punten bij krijgt nadat de partij in Charleroi werd gestaakt, dan heeft het een voorsprong van 10 punten op KV Oostende. Aftrap om 16u.

 • “Die beenharde en lepe speelstijl en die winnaarsmentaliteit zitten in het Argentijnse DNA. Noemen ze dat hier boefjes? Doe maar”, lacht Gáston Ávila.
 • Antwerp moet het straks zonder zijn 2 boegbeelden doen. Alderweireld is geblesseerd, De Laet is geschorst.
 • 14u15

  Puzzelwerk voor van Bommel

  De coach van Antwerp ziet dat de ziekenboeg aardig volloopt. Engels, Miyoshi, Haroun, Vines en Yusuf zijn al een tijdje out. Na het gewonnen bekerduel tegen Union zijn nog eens 2 vaste krachten uitgevallen: aanvoerder Alderweireld en Stengs. Bovendien is de De Laet geschorst vanmiddag. De jonge verdediger Zeno Van Den Bosch en Mandela Keita zijn wellicht hun vervangers straks.

 • Schoofs viel geblesseerd uit tijdens de bekermatch tegen Zulte Waregem, een fase waarover nog veel werd nagekaart.
 • 14u20

  Schoofs ontbreekt

  De middenvelder van KVM blesseerde zich tijdens de halve finale van de beker tegen Zulte Waregem. Het was een controversiële fase. Ciranni had na een tackle op Schoofs een geel karton gekregen van ref Bram Van Driessche, maar de VAR vond het een rode kaart waard. Nochtans geen clear error wat ons betreft en ook Van Driessche leek te twijfelen aan de VAR-tussenkomst. Hij bleef minutenlang naar het VAR-scherm turen, maar besloot uiteindelijk toch rood te geven. Schoofs werd vlak voor rust geblesseerd vervangen en moet forfait geven voor de verplaatsing naar de Bosuil.

 • 15u

  Opstelling Antwerp

  Basis: Butez, Bataille, Van Den Bosch, Pacho, Avila, Keita, Vermeeren, Ekkelenkamp, Kerk, Muja, Janssen 

  Bank: De Wolf, Balikwisha, Scott,

  Antwerp-coach van Bommel wijzigt zijn elftal op 4 plekken na de partij tegen Union. Alderweireld en Stengs zijn geblesseerd, De Laet is geschorst en Balikwisha verhuist naar de bank. En zo komen Van Den Bosch, Avila, Keita en Muja aan de aftrap. Zitten ook op de bank: jonkies Corbanie, Wyns, Smits, Vandeplas

 • 15u

  Opstelling KV Mechelen

  Basis: Coucke, Van Hecke, Bates, Vanlerberghe, Bijker, Lavalée, Wouters, Hairemans, Mrabti, Storm, Da Cruz

  Bank: Thoelen, Swers, Ngoy, Malede, Van Hoorenbeeck, Agyei, Mukau

  Verstraete is niet speelgerechtigd, hij wordt gehuurd van Antwerp. Schoofs is out terwijl Van Hoorenbeeck zit tevreden moet stellen met een rol als invaller. Hun vervangers heten Vanlerberghe, Bijker en Lavalée.

 • 15u38

  Onderlinge duels

  Sinds zijn terugkeer naar het hoogste niveau speelde Antwerp 5x thuis tegen KV Mechelen. Balans: 3 zeges, 1 gelijkspel en 1 nederlaag. Het duel in de heenronde in Mechelen (0-2) werd beslist door Michael Frey. De Zwitser scoorde op de openingsspeeldag 2 keer maar vertrok tijdens de mercato naar Schalke 04.

 • 16u01 Start van de 1ste helft

 • 1'

  De bal rolt

  Scheidsrechter van dienst is Bert Put. KV Mechelen speelt vandaag volledig in het blauw.

 • 2'

  Bosuil opnieuw uitverkocht

  Voor de wedstrijd tegen Union zat de Bosuil al vol. En ook voor de komst van KV Mechelen is het een vol huis voor Antwerp.

 • 3'

  Janssens is zowaar de oudste

  Door de afwezigheid van Alderweireld en De Laet is de gemiddelde leeftijd van het Antwerpse basiselftal flink gedaald. Vincent Janssens is met zijn 28 lentes de ouderdomsdeken bij de nummer 3 uit de competitie.

 • 4'

  Aftasten

  Het is nog wat zoeken voor beide ploegen in de openingsfase.

 • 6'

  Het vervolg is minder

  Vermeeren krijgt de handen op elkaar wanneer hij Hairemans in de wind zet. Hij wil dan meteen Muja lanceren maar zijn verre bal komt niet aan.