© BELGA

Helaas, dit was geen WK en dus krijgt Nafi Thiam geen 85.000 maar... 0 euro voor wereldrecord en Europese titel

Nafi Thiam krijgt van de Europese atletiek bond welgeteld… 0 euro voor haar wereldrecord en haar Europese titel. Was dit een WK, dan rinkelde de kassa wel, met een bonus van zo’n 85.000 euro.

Hans Jacobs in Istanbul

LEES OOK. Coach Michael Van der Plaetsen opgelucht na wereldrecord Nafi Thiam: “Er kwam toch wel wat stress bij kijken”

Een wereldrecord op de vijfkamp, een Europese titel, voor de derde keer al. En toch betaalt de organiserende atletiekbond Nafi Thiam geen cent uit. De Europese atletiekfederatie houdt al jaren de vinger op de knip in dat opzicht. De filosofie: op hun kampioenschappen is er geen bonus, ook niet als een wereldrecord sneuvelt. Was het WK, dan ging de geldkraan wel open. World Athletics, de wereldatletiekbond, looft behoorlijk grote bonussen uit. Zo ving de polsstokspringer Armand Duplantis 40.000 dollar voor zijn wereldtitel op het WK zaalatletiek in Belgrado vorig jaar en daarbovenop nog eens 50.000 dollar voor zijn wereldrecord. Samengeteld: zo’n 85.000 euro.

Dat wil niet zeggen dat ze met lege handen naar huis gaat. “Voor Nafi is het financiële aspect van ondergeschikt belang maar we hebben situaties als deze wel voorzien. We onderhandelen deze dingen mee in de sponsorcontracten”, zegt Kim Vanderlinden, die samen met Helena Van der Plaetsen het management van Thiam vormt. Thiam kan dus op een aardigheidje rekenen van sommige sponsors om het gebrek aan prijzengeld te compenseren. Het precieze bedrag wordt niet meegedeeld.

LEES OOK. En dat in “een overgangsjaar”… Nafi Thiam pakt wereldrecord zonder competitie in de benen: “Naar Zuid-Afrika te verhuizen was de juiste beslissing”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Atletiek