Racinger/rapper maakt liedjes over favoriete voetbalploeg: “Als rapper vertel je over je leven, bij ons is dat de Racing”

Mechelen -

Dat de match tussen Racing en de beloften van KV leeft in Mechelen-Noord is een understatement. De match inspireert ook enkele artiesten. Al meer dan twintig jaar rapt Stijlen Die Rijme (SDR) over Racing Mechelen. “Netflix maakte documentaires over hiphoppers verbonden met Ajax, in Nederland. Maar volgens mij waren wij bij Racing de eersten”, aldus Yves Van Dun, alias Den Dunne, oprichter van SDR.

Dries Van Thielen

“Netflix maakte documentaires over hiphoppers verbonden met Ajax, in Nederland. Maar volgens mij waren wij bij Racing de eersten”, aldus Yves Van Dun, alias Den Dunne, oprichter van SDR.© Joeri Vanderlinden

Hoe kwamen de pioniers van hooliganrap op het idee om muziek te maken over Racing Mechelen? “Eerst en vooral: ik haat die term: hooliganrap. Want ik zie mijzelf niet als een hooligan”, aldus Den Dunne. “Maar waarom wij ermee begonnen? Rappers maken teksten over hun leven, wat je zoal meemaakt elke dag. Bij Amerikaanse rappers gaat dat over gangs en bendes. Maar wij zitten niet bij een bende! Wij gingen gewoon graag naar de Racing zien.”

LEES OOK.Jong KV Mechelen moet het zonder steun van supporters doen in derby tegen Racing: “Door slechte timing en verplichte buscombi”

In hun muziek hadden ze het vaak gemunt op de Kakkers, de tegenstander van zondag. In Gruun-Wit pochte SDR over de gewonnen stadsderby van 1 februari 2004. En ook in hun meer recente oeuvre moeten hun stadsgenoten het wat ontgelden. “Tja, we blijven ermee bezig, al is dat toch een pak minder dan vroeger. Gelukkig is er een nieuwe garde ontstaan. Er zijn zeker tien rappers verbonden met de club. Eén van hen, Identity, schopte het zelfs tot de halve finale van Humo’s Rock Rally. Dat doet mij wel plezier.”

Graffiti

Maar de ploeg Racing Mechelen omarmt ook die meer urban cultuur. “Het stadion hangt vol met graffiti, onder meer van Oscar Vankesbeeck. Trouwens: om die te kunnen spuiten, hebben we echt de gazon van de muur moeten trekken. Maar ook qua sfeer is het hier wat alternatiever. Zoals ze hier zingen? Dat kom je bij niet veel andere ploegen tegen.”

Zondag staat de derby op het programma. “Uiteraard gaan we erbij zijn. Een derby, ook al is het tegen de beloften van KV, is een derby en die moet altijd gewonnen worden. Alleen is het spijtig dat er geen supporters van KV langskomen. In de liedjes die we zingen, maken we vaak de supporters van de tegenstander belachelijk. Naar wie moeten wij nu zingen?”

LEES OOK.Ongeziene stormloop op bussen voor bekerfinale Antwerp - KV Mechelen: “Ze sturen zelfs naar mijn persoonlijk nummer”

MEER OVER RC Mechelen

MEER VOETBALNIEUWS