© Jeroen Hanselaer

DE WEEK VAN SACHA. “Zijn onze politici al bezig met de verkiezingen? Het is een retorische vraag”

Antwerpen -

Elke zaterdag blikt een stadsreporter terug op de gebeurtenissen van de voorbije week.

Sacha Van Wiele

“Neen, wij zijn nog lang niet bezig met de verkiezingen.”

“Het is nog ruim een jaar voor de verkiezingen en in de politiek is dat een eeuwigheid.”

“Wij willen vooral nog aan beleid doen.”

Dit zijn zowat de standaard antwoorden die een politicus de volgende maanden zal geven op alle vragen rond de lijstvormingen en de verkiezingen. Alleen is de realiteit dat alle politici en partijen in hun achterhoofd natuurlijk wél al volop bezig zijn met die verkiezingen in 2024.

Groen windt er alvast geen doekjes om. De Antwerpse groenen organiseren dit weekend een kick-off onder de titel ‘Groen: Goe voor A!’. Lijkt al een catchy slogan te zijn voor de verkiezingen in oktober 2024. “We steken een tandje bij en starten een reeks bijeenkomsten in aanloop naar een klinkende verkiezingsoverwinning”, staat vol zelfvertrouwen te lezen op de Facebookpagina van Groen Antwerpen.

N-VA Antwerpen greep de verjaardag van tien jaar bestuur in Antwerpen aan om alle Antwerpenaars te trakteren op een blinkende folder. Burgemeester Bart De Wever en zijn N-VA-schepenen tonen hun palmares. Het beleid wordt in tekst en foto’s getoond. Bij schepen Els van Doesburg lijkt dat beleid toch vooral zichzelf te zijn. Zij staat maar liefst vijf keer met een foto in deze folder. Even ter vergelijking, de burgemeester prijkt twee keer op een foto. Drie keer als de foto wordt meegerekend waarop De Wever samen met Van Doesburg aan een afvalstofzuiger staat. Schepen Annick De Ridder, die in de raadscommissie afgelopen week nog verklaarde dat ze wel eens de kritiek krijgt dat ze te veel in de pers komt, staat slechts twee maal met foto in de folder.

Iemand anders die moeilijk te verdenken valt van enige bescheidenheid is schepen Koen Kennis (N-VA). Niets mis mee, want hij is nu eenmaal een Antwerpenaar. Hij staat trouwens vier keer op de foto in de N-VA-folder. De schepen liet zich afgelopen week in zijn raadscommissie ontvallen dat hij ambities heeft. “Ik ben van plan om hier nog lang te zitten”, zei hij. Zijn onze politici al bezig met de verkiezingen? Het is een retorische vraag.

De Wever als twijfelende politicus

Hoewel de politici al één oog op de verkiezingen gericht hebben, ontstond er afgelopen week ook iets moois in het Antwerpse stadhuis. Door de politieke hoogspanning over het stikstofdossier binnen de Vlaamse regering viel het des te meer op. De Wever vertelde in zijn raadscommissie dat hij iets wil doen aan de wildgroei aan gokkantoren en verdoken goktenten in Antwerpen. Hij wil hierover in debat gaan met zijn coalitiepartners Vooruit en Open Vld. De Wever toonde zich als de twijfelende en niet de alwetende politicus zoals we hem kennen. Moeten deze gokkantoren worden verboden of niet? En als ze worden toegelaten, dan in heel de stad of alleen in bepaalde zones? Hij wilde het toch eens aftoetsen bij zijn coalitiepartners. Daar kwamen niet alleen positieve reacties op vanuit de coalitie, maar ook van oppositiepartij Groen.

Het is te hopen dat de Antwerpse politici deze instelling kunnen vasthouden tot aan de verkiezingen. Beetje naïef? Misschien wel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Sacha Van Wiele