Voorlopige hechtenis van Europarlementsleden Marc Tarabella en Eva Kaili verlengd

In het onderzoek naar corruptie in het Europees Parlement heeft de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling vrijdag beslist de voorlopige hechtenis van het Belgische Europarlementslid Marc Tarabella met een maand te verlengen. Dat meldt de verdediging van Tarabella. De advocaten van het Europarlementslid hadden om zijn vrijlating gevraagd. Voormalige Griekse vicevoorzitter Eva Kaili moet ook twee maanden langer in voorlopige hechtenis blijven.

ltoBron: BELGA

Het federaal parket voert al enkele maanden een grootscheeps onderzoek naar pogingen van de Golfstaat Qatar en Marokko om de economische en politieke besluitvorming van het Europees Parlement te beïnvloeden. Beide landen zouden via het voormalige Italiaanse Europarlementslid Pier Antonio Panzeri en diens vzw Fight Impunity geprobeerd hebben invloed uit te oefenen op beslissingen en resoluties van het Europees Parlement.

In dat onderzoek werd op 11 februari ook het Belgische Europarlementslid Marc Tarabella onder aanhoudingsbevel geplaatst. Pier Antonio Panzeri heeft intussen het statuut van spijtoptant aangenomen in het dossier, en in zijn recente verhoren zou Panzeri hebben toegegeven dat Tarabella tegen het einde van de legislatuur, in 2024, in totaal 250.000 euro moest ontvangen. Het Europarlementslid betwist dat met klem.

“Wij zullen blijven vechten om een onschuldige uit de gevangenis te krijgen”, klinkt het in een mededeling. “We blijven er immers aan herinneren dat Marc Tarabella onschuldig is, zich niets te verwijten heeft, en nooit geld of geschenken heeft ontvangen in ruil voor zijn opinies. De gemiddelde duur van een voorlopige hechtenis in België is iets langer dan drie maanden, maar voor een onschuldige is dat langer dan voor een schuldige.”

Tarabella is intussen wel overgebracht naar een andere gevangenis, waardoor hij dichter bij zijn familie verblijft, aldus nog de verdediging. “Dat is tenminste goed nieuws”, klinkt het.

Ook voormalige vicevoorzitter moet langer blijven

De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling besliste vrijdag ook om de voorlopige hechtenis van Eva Kaili, de voormalige Griekse vicevoorzitter van het Europees Parlement, te verlengen, en wel met twee maanden. Dat meldt het federaal parket.

LEES OOK. Europese Parlementsleden Eva Kaili en Marc Tarabella voor kamer van inbeschuldigingstelling verschenen in Qatargate

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER