De jongste is de beste: Rosalie Custers (20) na bloedstollende finale in Arenberg uitgeroepen tot eerste Stadscomedian

Antwerpen -

In de Arenberg is Rosalie Custers donderdagavond uit zeven kandidaten verkozen tot eerste Stadscomedian. De 20-jarige jongedame uit Wilrijk zal een jaar lang grappige video’s posten op de kanalen van Gazet van Antwerpen en Arenberg. “Als jongste deelnemer ben ik opgegroeid met online content”, zegt Custers.

Ilse Dewever

LEES OOK. Wie is Rosalie Custers (20) uit Wilrijk? “Humor is een mooie tool om taboes te doorbreken”

Een mens maakt wat mee. Zeker in ‘t Stad. En daar mag allemaal eens goed mee gelachen worden. Daarom vatten Arenberg en Gazet van Antwerpen begin dit jaar een zoektocht aan naar jonge, nieuwe stemmen in het comedylandschap met als doel een eerste Stadscomedian aan te stellen. Een jaar lang zal die de actualiteit op de korrel nemen via een tiental eigen videofilmpjes, gepost op de kanalen van Gazet van Antwerpen en Arenberg.

Rosalie Custers lacht breed met haar trofee als stadscomedian, een gouden broodrooster.© Jan Van der Perre

Na een oproep in de krant en via de sociale media werden zeven kandidaten geselecteerd: de Antwerpenaars Christian Celini (48), Jeroen Dyck (32) en Manu Moreau (42), naast Rosalie Custers (20) uit Wilrijk, Ben Janssens (23) uit Borgerhout, Ali Lamkoref (25) uit Merksem en Karen Van Peteghem (29) uit Deurne. Sinds begin februari werden zij in vier workshops gecoacht door de ervaren comedian Jeron Dewulf en danser/performer Joffrey Anane, die sterk scoort met zijn ‘Afro Belg’-video’s.

Video’s

Een eerste wapenfeit voor de kandidaten was het maken van een video van een tweetal minuten op de app van Gazet van Antwerpen, waarin ze zich voorstelden en hun humoristische ambities aan de buitenwereld kenbaar konden maken. Een week lang kon het publiek zijn appreciatie laten blijken door een stem uit te brengen, die zou meetellen voor 40% van de punten. Zo’n zesduizend lezers brachten hun stem uit. Het gros van de punten kon vergaard worden tijdens de finale van de Stadscomedian, die donderdagavond plaatsvond in de Arenberg. Elk van de kandidaten verraste er de toeschouwers in de zaal en de vakjury met een nieuwe video. De stadshackers, de wokepolitie en vooral de drugsbommen in Deurne: ze passeerden allemaal de revue. William Boeva toonde zich als MC, zeg maar presentator, alleszins in zijn nopjes.

Alle finalisten.© Jan Van der Perre

Daarna was het aan de vakjury met daarin comedians Dena Vahdani, Jeron Dewulf, Dara Sheikhi van Arenberg, naast Thijs Van Den Bos, chef van de stadsredactie van Gazet van Antwerpen, om uit te maken wie de titel van Stadscomedian een jaar lang mag dragen. De comedian met de meeste publieksstemmen én beste beoordeling bleek uiteindelijk Rosalie Custers. Naast een premie van 3.250 euro, gekoppeld aan professionele begeleiding, mocht de Wilrijkse een trofee van de hand van Karen François en bloemen ontvangen uit handen van Frederik De Swaef, hoofdredacteur van Gazet van Antwerpen.

Rosalie Custers kreeg de trofee uit handen van hoofdredacteur Frederik De Swaef.© Jan Van der Perre

“Als Stadscomedian zou ik het leuk vinden om via humor mensen van diverse pluimage met elkaar te verbinden. Ik studeer momenteel cabaret in Den Bosch, ook dat kan me helpen bij het maken van filmpjes. De trofee komt zeker goed van pas. Ik zit nog op kot en heb bergen oud brood.” Met de verkiezing van de Stadscomedian is meteen ook het Mad Goat Comedy Festival afgetrapt. Nog tot 5 maart treden in Arenberg en De Studio een trits opmerkelijke komieken uit binnen- en buitenland voor het voetlicht.

 

Bekijk hieronder de video’s van alle deelnemers:

Rosalie Custers.

Ben Janssens.

Christian Celini.

Jeroen Dyck.

Manu Moreau.

Karen Van Peteghem.

Ali Lamkoref.

LEES OOK. Stadscomedian krijgt gouden broodrooster als trofee

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER