© BELGA

Sterk Antwerp nekt Union pas na strafschoppen, Ávila schiet Great Old naar eerste volledig Antwerpse bekerfinale sinds 1992

Zondag 30 april zal onze provincie een stukje leger ogen, want Antwerp FC en KV Mechelen zullen voor een ware volksverhuizing richting Heizel zorgen. De Great Old moest in de return van de halve finale een doelpunt achterstand ophalen tegen Union. Na rust kraakte Janssen als eerste de Brusselse code, maar we kregen verlengingen. Daarin eisten Butez en Ávila de hoofdrollen op voor het stamnummer 1. 31 jaar na de legendarische finale tussen KV en RAFC krijgen we dus een heruitgave.

Hannes Van Gael

Nog voor de wedstrijd op gang werd gefloten stond de keet al in brand. Beide supportersclans zorgden voor rook en vuur en dat wakkerde de honger van Antwerp naar een vroege goal alleen maar aan. Zo flauw de start van de heenmatch in de hoofdstad was, ze fel begon de return. De thuisploeg moest één doelpunt goedmaken en wou de bezoekers meteen bij de keel grijpen. Vroege pogingen van Janssen en Alderweireld waren echter te optimistisch.

Het was puffen voor de Brusselaars, die in de openingsfase nauwelijks aan voetballen toekwamen. De eerste échte kans was dan ook voor de Great Old. Na een knappe Nederlandse combinatie tussen Stengs en Ekkelenkamp kon Janssen besluiten, maar de aanvaller kon doelman Moris net niet verrassen.

LEES OOK. ONS OORDEEL. Jean Butez bewijst andermaal zijn waarde, aan uitblinkers geen gebrek bij ijzersterk Antwerp

Aftocht van jarige Alderweireld

Daarna kwamen de bezoekers stilaan beter in de match. Na twee partijen met daarin acht tegengoals was er bij Union sprake van een klein dipje, maar ze slaagden er toch in om de boel vrij goed gesloten te houden. Bovendien bleef het voor RAFC opletten voor een tegenaanval. Van Bommel had Union niet zonder reden één van de beste counterploegen van Europa genoemd. De gevaarlijkste momenten van USG kwamen echter niet na een omschakeling. Van der Heyden besloot een klutsbal hoog over, Lynen zag zijn schot geblokt en ook Lapoussin trapte overhaast naar doel nadat hij Stengs het leer had ontfutseld.

Antwerp deed iets te weinig met het balbezit en op slag van rust kreeg het twee tegenslagen te verwerken. Kerk knalde een gemaakte goal tegen een gele rug, maar dé mokerslag was de aftocht van Alderweireld, die bij dezelfde fase naar de hamstring tastte. Einde wedstrijd en het slechtst mogelijke geschenk dat hij voor zijn 34ste verjaardag kon krijgen. Een spierblessure zou kunnen betekenen dat hij de drie resterende competitiewedstrijden voor de interlandbreak zal missen. Ook kersvers bondscoach Domenico Tedesco kan bij zijn eerste matchen mogelijk geen beroep doen op de aanvoerder van Antwerp. Zeno Van den Bosch, die vorige zondag nog zijn basisdebuut maakte, was Alderweirelds vervanger.

Dol kwartier van Janssen

Bij het begin van de tweede helft probeerden de thuisfans hun manschappen andermaal te inspireren met een nieuw vuurwerksalvo. Verschroeiend was de start ditmaal niet, maar dat was de vrijschop van Janssen wel. Dat hij een penaltyspecialist is -na deze return iets minder-, was reeds geweten, maar donderdagavond toonde hij ook dat hij van tien meter verder een stilliggende bal binnen kan poeieren. Tienmaal meer buskruit dan alle pyro die werd afgestoken.

© BELGA

De goal was het startschot van een ware belegering, vaak via Janssen die met zijn goeie linker voor de artillerie zorgde. De Nederlander jaste van dichtbij hoog over. Zijn volgende poging krulde hij tegen de staak. Union kraakte.

LEES OOK. COMMENTAAR. “Vincent Janssen kan met dit doelpunt concurreren met Patrick Goots in de categorie ‘beste schot’”

Zoeken naar 2-0

Van Bommel wou zondag in de competitie tegen KV Mechelen al een bekerfinale avant la lettre spelen. Antwerp moest dus op zoek naar de 2-0. Kerk kwam in die zoektocht het dichtst bij de verlossende treffer. Hij schudde Burgess van zich af, maar knalde wild over. Balikwisha mikte kort daarna nog een metertje naast en Moris ranselde vervolgens een kopbal van De Laet uit zijn doelvlak. Aan de overkant kon alleen Boniface dreigen nadat hij de 19-jarige Van den Bosch had afgetroefd, maar gescoord werd er niet meer in de reguliere speeltijd.

Butez en Avila de helden

Verlengingen dus, en ook daarin waren er twee snelle tegenslagen voor de thuisploeg. Een dubbele kans werd niet benut en ook Stengs moest de strijd geblesseerd staken. Met Ávila, Scott en Keita kwamen er verse krachten tussen de lijnen en in de tweede verlenging bracht Van Bommel ook nog Muja en Corbanie op de grasmat. Uiteindelijk werd er meer gewisseld dan er doelgevaar was. Memorabel was dat extra halfuur niet, dus werd het tweede finaleticket pas uitgedeeld na strafschoppen.

Het mentale voordeel was voor Antwerp, dat voor de eigen aanhang mocht schieten. Al liep het al snel fout voor de Great Old. Nilsson opende de score en Janssen miste de tweede strafschop (!) in zijn carrière. Lang duurde dat Brusselse voordeel niet, want Butez stopte de elfmeter van Adingra en deed dat ook bij die van Teuma. Ávila kon het afmaken en deed dat ook. De Argentijn schoot Antwerp dus naar een nieuwe bekerfinale. Dit jaar wel met fans. Afspraak op 30 april in de Heizel.