Extra zijde De Coninckplein autovrij en straat verandert van rijrichting om sluipverkeer aan te pakken in Antwerpen-Noord

Antwerpen -

Nog dit jaar wordt een extra zijde van het De Coninckplein, net zoals de kant van bibliotheek Permeke op het plein, autovrij. En de Sint-Gummarusstraat verandert, samen met een deel van de Dambruggestraat, van rijrichting. Deze maatregelen moet doorgaand verkeer ontmoedigen.

Patrick Van de Perre

In de loop van dit jaar wordt de Lange Beeldekensstraat heringericht. Om het doorgaand verkeer doorheen deze verkeersas te ontmoedigen, wordt in de buurt een aantal straten van rijrichting veranderd of, in een enkel geval, autovrij gemaakt.

De aanpassingen komen na een onderzoek van het district Antwerpen naar de verkeersstromen in de Lange Beeldekensstraat. Het waren de buurtbewoners die vroegen om maatregelen om het sluipverkeer op de verkeersas tussen het De Coninckplein en ZNA Stuivenberg aan te pakken.

In de Sint-Gummarusstraat wordt de rijrichting omgekeerd.© Patrick De Roo

“Uit dat onderzoek blijkt dat een significant deel van de auto’s dat doorheen de Lange Beeldekensstraat rijdt onder de noemer doorgaand verkeer valt. En dat willen we in de toekomst vermijden door een aantal maatregelen te nemen”, zegt de Antwerpse districtsburgemeester Paul Cordy (N-VA).

Ook Dambruggestraat verandert deels

De meest ingrijpende verandering is de rijrichting van de Sint-Gummarusstraat, die van het Sint-Jansplein naar de Dambruggestraat leidt. Daar zal de omgekeerde beweging gemaakt worden. “Dat betekent dat automobilisten voortaan vanaf het kruispunt van de Diepestraat met de Dambruggestraat richting plein kunnen rijden”, legt Paul Cordy uit.

Zo wordt immers de as Sint-Gummarusstraat-Diepestraat-Lange Beeldekensstraat, die het meeste doorgaand verkeer genereert, doorbroken. “Aan de rijrichting van de Diepestraat verandert er niets. Wie van de Dambruggestraat komt kan in de nieuwe situatie nog steeds in die richting rijden”, aldus Paul Cordy.

© GVA

Tegelijkertijd zal ook de rijrichting van de Dambruggestraat, tussen de Sint-Elisabethstraat en de Lange Beeldekensstraat, worden omgekeerd. In de rest van de Dambruggestraat blijft de situatie zoals die op dit moment is.

Ook op het De Coninckplein verandert het een en ander. De rijweg langsheen bibliotheek Permeke was al langer afgesloten voor auto’s. Hier kunnen alleen trams en zwakke weggebruikers passeren. Ook de overzijde, waar onder andere café Kiebooms gevestigd is, wordt binnenkort autovrij.

Op het De Coninckplein wordt opnieuw een deel autovrij gemaakt. Naast de rijweg langsheen biliotheek Permeke wordt ook de overzijde verboden voor auto’s.© Patrick De Roo

“De beslissing voor de aanpassingen in deze straten wordt volgende week genomen door de bevoegde stedelijke schepen Koen Kennis. Op dat moment kunnen we ook het tijdstip bepalen waarop deze veranderingen ingaan. Dat zal nog in de loop van dit jaar zijn”, aldus nog Paul Cordy.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit stad & rand