In november zat het bezoekersvak wel goed vol voor de eerste derby tussen Jong KV Mechelen en Racing Mechelen.© Joren De Weerdt

Jong KV Mechelen moet het zonder steun van supporters doen in derby tegen Racing: “Door slechte timing en verplichte buscombi”

Mechelen -

In het Oscar Vankesbeeckstadion wordt zondag de tweede Mechelse derby van het seizoen gespeeld. Racing Mechelen ontvangt er de beloften van KV Mechelen. Maar dat zal zonder supporters van Malinwa zijn. Omdat de eerste ploeg van KV op dat moment op Antwerp speelt en er een verplichte buscombi werd opgelegd, zullen er geen fans aanwezig zijn.

Stijn Van de Sande

In november bekampten de U23 van KV Mechelen en Racing Mechelen elkaar al eens in het AFAS Stadion van Malinwa. Er tekenden toen ruim 2.500 KV-supporters en 600 fans van Racing present. Komende zondag zal het anders zijn. De beloften van Malinwa zullen het in de Mechelse stadsderby namelijk zonder de steun van hun aanhang moeten doen. Door een samenloop van omstandigheden is het voor de Kakkers niet mogelijk om de wedstrijd bij te wonen.

“Op ongeveer hetzelfde moment speelt de eerste ploeg een wedstrijd op Antwerp”, zegt Hans De Decker van het Malinwa Supportersorgaan. “En de meeste supporters kiezen ervoor om die wedstrijd mee te pikken. Oorspronkelijk was er wel wat interesse voor de derby, maar dat was omdat we nog niet zeker waren of er voldoende tickets zouden zijn voor de wedstrijd in Antwerpen. Maar intussen is duidelijk dat er wel degelijk voldoende tickets zijn voor bezoekende supporters en zwakte de interesse in de derby verder af.”

LEES OOK. Ongeziene stormloop op bussen voor bekerfinale Antwerp - KV Mechelen: “Ze sturen zelfs naar mijn persoonlijk nummer”

Enkele duizenden fans van KV en zo’n 600 supporters van Racing woonden de vorige derby bij.© Joren De Weerdt

Maar niet alleen de slechte timing, ook de verplichte buscombi is een bepalende factor. “Er is lang sprake geweest van toch een bus in te leggen, zodat enkele tientallen supporters naar de wedstrijd zouden kunnen gaan kijken”, zegt De Decker. “Maar gaandeweg bleken steeds minder supporters geneigd om mee te gaan naar Racing Mechelen. Daarom hebben de supportersclubs beslist om ook die ene bus af te gelasten. Een bus inleggen kost wel wat geld, en als er maar een twintigtal supporters op zitten, betekent dat een serieus verlies.”

“Erg jammer”

Het is geen geheim dat het Supportersorgaan tegen de verplichte buscombi was. Die werd opgelegd door de stad en de politie om ongeregeldheden tussen de supporters te voorkomen. “In een provinciestad als Mechelen is het gewoon te gek dat een paar supporters de bus op moeten voor een traject van amper een kilometer”, zegt De Decker. “Het is voor de supporters die niet mee gaan naar Antwerp daardoor niet mogelijk om zondagnamiddag spontaan naar de wedstrijd op Racing te gaan kijken. Dat blijven we heel erg jammer vinden.”

De stad en de politie legden een verplichte buscombi op voor de wedstrijden tussen KV en Racing.© Joren De Weerdt

Bij Racing laten ze het niet aan hun hart komen. Zij kijken vol spanning uit naar een nieuwe derby. “Het is natuurlijk geen échte derby, omdat het niet de eerste ploeg van KV is, maar het blijft toch Racing tegen KV. Dat is altijd speciaal”, zegt Fred Willems. “We vinden het dan ook jammer dat er geen supporters van Malinwa zullen zijn. In november in het KV-stadion hing er een leuke sfeer. Het is spijtig dat we hier niet hetzelfde gaan meemaken, maar dan zullen we zelf wel voor de sfeer zorgen.”

Groenwit verkocht online al een kleine 600 kaartjes voor de wedstrijd. “Daarnaast hebben we ook nog 500 abonnees die zich niet vooraf moeten registreren en is er de komende avonden een fysieke ticketverkoop in het chalet. Het is moeilijk in te schatten hoeveel fans er precies zullen zijn, maar het is een wedstrijd die zeker leeft bij de supporters en de spelers. Ik verwacht dan ook dat iedereen erg gemotiveerd zal zijn om opnieuw te winnen van Jong KV Mechelen, net zoals we dat in november al eens deden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lagere reeksen