Van barbecueën in De Schorre tot shoppen in de Kringwinkel: ontdek onze niet te missen toptips voor deze week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1/Tijmen Govaerts op de planken in Zuidpool

© Jeroen Hanselaer

Mechelaar Tijmen Govaerts is een jonge artiest om in de gaten te houden. De acteur uit films als Muidhond, Girl en Tori & Lokita, en series als De kraak, Twee zomers of 1985 bereidt nu een theaterstuk voor bij Zuidpool. In Long Day’s Journey into Night speelt hij vanaf 15 maart aan de zijde van Sofie Decleir, Laurent Capelluto en Atta Nasser. Dit stuk van de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Eugene O’Neill beschrijft één dag uit het leven van het toxische gezin Tyrone. Zuidpool brengt O’Neills theatertekst in een verregaande meertalige adaptatie. De acteurs spelen in het Nederlands, Frans, Levantijns-Arabisch en Engels. De voorstelling wordt ook volledig boventiteld in die vier talen.

www.zuidpool.be

2/Suzan & Freek in Koningin Elisabethzaal

© Frank Bahnmuller

Het populaire Nederlandse duo Suzan & Freek stond de afgelopen jaren onafgebroken in de hitlijsten met nummers zoals Weg van jou, Blauwe dag, Kwijt en Honderd keer. Dankzij hun deelname aan het programma Liefde voor Muziek gingen de Vlamingen volledig overstag. Op 17 en 18 maart tekenen de twee present voor een concert in de Koningin Elisabethzaal. Samen met hun voltallige band brengen ze hun grootste hits, afgewisseld met kleine liedjes en verhalen. Een generale repetitie voor hun concert in het Sportpaleis op 18 november. Wie niet zo lang kan wachten, kan de twee ook op 18 juni aan het werk zien op het Central Park Festival in Utrecht.

www.suzanenfreek.nl

3/Morrissey na acht jaar weer in ons land

© Koen Bauters

Na acht jaar treedt Morrissey nog eens op in ons land. De Britse zanger geeft op 15 en 16 maart twee exclusieve concerten in de Stadsschouwburg in Antwerpen en Bozar in Brussel. Als oprichter en frontman van de Britse rockband The Smiths bouwde Morrissey wereldwijd een grote schare fans op. Intussen maakt hij al 35 jaar carrière als soloartiest. Zo zette hij al zestien albums in de Britse top tien op zijn naam. Ook in de Verenigde Staten stond Morrissey twee keer in de top tien. In 2006 werd hij door de Britse zender BBC zelfs verkozen tot ‘tweede Grootste Levende Britse Icoon’.

www.stadsschouwburg-antwerpen.be

4/Martine Tanghe leest voor uit ‘Morris’

© fvv

Martine Tanghe is vooral bekend als voormalig journaalanker, maar los daarvan heeft ze ook een grote boon voor taal. Als verteller is ze nu op pad met het kamermuziekensemble Oxalys. Zij vroegen Bart Moeyaert en Koen Brandt tekst en muziek te schrijven voor het kinderboek Morris. Het boek over een jongetje dat elke dag de berg op moet om de hond van zijn oma te zoeken is inmiddels genomineerd voor de Boon-prijs voor kinderliteratuur. Tanghe & co komen op 12 maart naar de Warande in Turnhout.

www.oxalys.be

5/Wijnegems shopping center viert dertigste verjaardag met musical

TikTokster Steffi Mercie.© BELGA

Wijnegem – Shop Eat Enjoy bestaat dertig jaar. Op zaterdag 11 en zondag 12 maart, precies drie decennia na de opening, trakteren de 250 winkels hun klanten op kortingen. Hoofdattractie wordt een musical die het verhaal zal brengen van dertig jaar winkelen in het grootste shoppingcenter van het land. Studio 100 neemt de productie voor haar rekening. In de cast herken je o.a. Matthew Michel en TikTokster Steffi Mercie. De winkels zijn tijdens het feestweekend geopend op zaterdag van 10 tot 20u en op zondag van 10 tot 19u. De musical zal op beide dagen te zien zijn telkens om 11, 14 en 17u op het centrale plein.

www.wijnegem-shop-eat-enjoy.be

6/Kringwinkel goes retro op Retrodag

© Kringwinkel

Ben je zelf een vintage- of retrofan? In De Kringwinkel vind je elke dag wel iets unieks, maar het wordt nog beter: elke tweede zaterdag van maart organiseren Kringwinkels hun jaarlijkse Retrodag. Op die dag vind je er tussen 10 en 18u nog meer dan anders retrospulletjes van de fifties tot en met de nineties. En dat allemaal overgoten met leuke randanimatie. Laat je restylen tot een fifties queen, zet een danspasje op golden oldies of smul van pudding zoals je oma hem maakte.

De Kringwinkels Antwerpen zetten alleszins hun beste beentje voor. Op de website kan je per winkel checken welke activiteiten er geprogrammeerd staan. De opbrengst wordt geïnvesteerd in sociale tewerkstelling en het verkleinen van de afvalberg.

www.dekringwinkel.be

7/Duurzaamheid centraal op Batibouw

© Dieter Telemans

Batibouw, de grootste Belgische beurs voor bouw, renovatie en interieurinrichting, is terug en vindt van 14 tot 19 maart plaats in Brussel. Omdat de energiecrisis bouwers tot creatieve oplossingen dwingt, zet de beurs volop in op duurzaamheid. Daarom worden er zes advieszones gecreëerd in de verschillende paleizen van Brussels Expo. Zo geven professionals uit de sector lezingen over renovatie, preventie van huishoudelijke ongevallen of het juiste gebruik van kleuren in interieurs. Een andere zone is volledig gewijd aan zonnepanelen, warmtepompen en domotica. In het Cooking Theatre zijn kookdemonstraties met o.a. Marc Costers.

www.batibouw.be

8/Planten ruilen waar bijen blij van worden

© Henk Wallays

Tachtig procent van de bestuiving wereldwijd gebeurt door bijen en bijna al ons voedsel is afkomstig van gewassen die door bijen zijn bestoven. Om onze biodiversiteit te vrijwaren is het belangrijk deze diertjes goed te verzorgen. De komende weken kan je verschillende bijenmarkten in onze regio bezoeken. Op zo’n bijenmarkt worden imkermateriaal en bijenvolken te koop aangeboden, maar ook honing en gerelateerde producten. Meestal kan je er ook planten ruilen. Op zondag 12 maart houdt Biegilde Sint-Ambrosius uit Arendonk een Bijenmarkt. In het Gemeentepark van Retie vindt op 25 maart een Plantenruildag plaats met een gezellig terras en een springkasteel.

www.imkersneteland.be

9/Expo ‘Feest!’ in MAS gaat laatste week in

© MAS

Het Antwerpse MAS herbergt diverse deelexpo’s. Een ervan, Feest!, wordt ontmanteld na 19 maart. Zolang kan je je nog verwonderen over de bonte tradities van vieringen bij overgangen in het leven. Deze expo duikt in de feesten en stoeten van eigen bodem met o.a. de reuzenstoeten en de Antwerp Pride, maar blikt ook over de grenzen met het feest rond de Indische god Ganesha of de Mexicaanse dodendag. Op de slotdag, 19 maart, vinden er ook enkele bijzondere activiteiten plaats. Reserveer alvast je plek voor een Thé dansant in de orgelzaal met Radio Minerva. Of schrijf je in voor een workshop praalwagens bouwen of Reuzenmaskers knutselen.

www.mas.be

10/De Schorre steekt de barbecue aan

© Shutterstock

Nu het weer stilaan warmer wordt, is het tijd om de barbecue af te stoffen. In De Schorre in Boom vindt van 17 tot 19 maart voor het eerst het Belgisch Barbecue Weekend plaats. Bij dit gratis evenement kunnen bezoekers op het Vlinderplein allerlei demonstraties meepikken. Er zijn ook wedstrijden, waarbij je mee kan uitmaken wie zich achter de grill het best uit de slag trekt. Tussen 11.30 en 14u kan je namelijk zelf proeven van het sappig slow-cooked wedstrijdvlees. Tegelijk prijzen op dit evenement fabrikanten van barbecuestellen hun waren aan. Ook aan de jongsten wordt gedacht met een springkasteel en volksspelen.

www.belgischbarbecueweekend.be