Dieren van A: Franky, de oudste baby van de Zoo

Kennen jullie Franky al? Hij is de lieveling van zowat elke verzorgster in het kleinapengebouw. Je zou denken dat hij nog een baby is, maar Franky is intussen 8 jaar en dat is voor een dwergzijdeaapje stokoud in plaats van jeugdig pril.

Bieke Lathouwers

“Franky’tje is echt een schattigaard”, vertelt verzorgster Anke warm over hem. “Dwergzijdeaapjes zijn de kleinste aapjes ter wereld, volwassen diertjes zijn twaalf tot zestien centimeter lang, zonder hun staart. Ook qua gewicht halen ze amper honderd gram.” Omdat het dwergzijdeaapje bij twee goudkopleeuwaapjes woont, een soort die toch makkelijk tien centimeter groter is, denken velen dat hij het baby’tje is van zijn twee roommates.

“We hebben nog maar één dwergzijdeaapje en omdat die soort in groep leeft, woont Franky bij enkele andere aapjes. Dat lukt supergoed omdat Franky echt een flexibel diertje is. Hij past zich zonder problemen aan aan zijn huisgenoten. Enkele jaren geleden woonde hij bij een ouder koppel en was hij de rust zelve. Nu hij ingetrokken is bij deze jonge goudkopleeuwaapjes, is hij zelf ook heel vinnig. Je kan hem overdag vaak zien op en af lopen. Hij heeft ook een tijd bij een springtamarin gewoond en dat was feest voor hem. Ze leken wel een echt koppeltje.”

In het verblijf is een speciaal hoekje ingericht waar alleen Franky in kan zodat hij zich kan afzonderen als hij wil. “In dat hokje kunnen we ook eten leggen waar hij alleen aankan”, vertelt de verzorgster. “De goudkopleeuwaapjes kunnen daar niet in.”

Scherpe tandjes

“Franky is echt een gewoontediertje dat verzot is op Arabische gom. Elke ochtend en elke namiddag krijgt hij een portie gom en die komt hij dan van je vinger aflekken. Heel voorzichtig, want op zich heeft hij wel scherpe tandjes. Daarmee kan hij de schors van een boom bijten om zo aan de hars te geraken.”

Door zijn leeftijd heeft het dwergzijdeaapje in de Zoo niet meer al zijn tandjes. “En dan steekt hij zijn tongske daartussen om te komen eten”, lacht Anke vertederd. “Dat is zo schattig! We geven hem verder ook een groentemengeling die superfijn gesneden wordt. Het zijn alleseters, dus ze lusten ook insecten.”

Dwergzijdeaapjes communiceren door middel van gelaatsuitdrukkingen, geuren en geluiden. Dat zijn vooral ultrasone geluiden die wij als mens niet horen. Ze hebben witte plekken rond hun neus en mond die ervoor zorgen dat de diertjes ook in het schemerlicht in het dichte bos elkaars gezichtsuitdrukking kunnen zien.

DWERGZIJDEAAPJES - ID

  • Orde: klauwaap
  • Leefgebied: Zuid-Amerika (Brazilië, Colombia, Ecuador, Peru)
  • Grootte: 14-16 centimeter, staartlengte: 15-20 centimeter
  • Gewicht: 110-130 gram
  • Voedsel: gom, fruit, bladeren, insecten, kleine reptielen
  • Leeftijd: 12 jaar
  • Status: niet bedreigd
  • Opvallend: Dwergzijdeaapjes leven monogaam, waardoor mannetje erg agressief kunnen worden als een andere mannetje probeert te paren met zijn vrouwtje. Ze zorgen als koppel voor hun jongen. Een pasgeboren jong weegt ongeveer 15 gram, de mannen nemen het kleintje mee op hun rug of buik, tot de mama het overneemt om het jong te voeden. Daarna neemt de papa het weer over.

Franky is verzot op gomhars.© Joris Herregods