© Shutterstock

Britse vastgoedprijzen dalen meest in ruim tien jaar

De vastgoedprijzen in het Verenigd Koninkrijk zijn in februari gemiddeld met 1,1 procent gezakt op jaarbasis. Dat is de eerste prijsdaling jaar-op-jaar sinds juni 2020, toen het land in lockdown was, en meteen ook de grootste sinds november 2012.

mtmBron: BELGA

Analisten hadden een prijsdaling verwacht, maar slechts met 0,9 procent, schrijft de Financial times.

Aangepast aan de inflatie, gaat het om een prijsdaling met 11 procent, tot onder het niveau van voor de coronapandemie.

De gemiddelde prijs van een huis in het VK bedraagt nu 257.406 pond, blijkt uit een studie van kredietverstrekker Nationwide. De prijsdaling is nog maar sinds september vorig jaar zichtbaar, toen de Britse rente plots begon te stijgen na de begrotingsperikelen onder de vorige premier Liz Truss.

“Maar terwijl de omstandigheden op de financiële markten zijn genormaliseerd, blijft de activiteit op de vastgoedmarkt zwak”, zegt Nationwide. Dat verwijst naar het dalende consumentenvertrouwen en de nog altijd hoge inflatie. Die bedraagt in het VK zo’n 10 procent, terwijl de lonen niet in dezelfde mate stegen.

Op korte termijn zien specialisten niet meteen verbetering. Zeker als de Britse economie zoals voorspeld dit jaar in een recessie zal terechtkomen, met meer werklozen. Pas als de inflatie wat zou kalmeren, en de Britten weer wat financiële ademruimte krijgen, zou de toestand kunnen verbeteren.

De Bank of England publiceerde al cijfers over de afkoeling van de vastgoedmarkt: het aantal transacties zakte tot 39.600 in januari tot het laagste niveau sinds mei 2020. Persimonn, één van de grootste huizenbouwers in het Verenigd Koninkrijk, waarschuwde op zijn beurt dat de verkoop van nieuwbouw dit jaar met 40 procent kan zakken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER