Grace Ndiritu verandert Fotomuseum in Californische villa. — © FH
Drie vrouwelijke fotografen zetten Fotomuseum naar hun hand
Met Grace Ndiritu, Susan Meiselas en Melanie Bonajo schotelt het Fotomuseum (FOMU) dit voorjaar een triple bill voor. Drie vrouwelijke kunstenaars voor wie het fotomedium slechts een van de strategieën is om de bezoeker op sleeptouw te nemen en die de zalen van het FOMU volledig naar hun hand te zetten met een opvallende scenografie.
Bij het binnenkomen van de tentoonstelling van Grace Ndiritu moeten de bezoekers hun schoenen uitdoen of ze overtrekken met een plastic hoesje om het decor niet te beschadigen. De Keniaans-Britse Grace Ndiritu bouwde enkele zalen van het FOMU om tot een stijlvolle Californische villa met modernistische meubels en textiel. In dat decor presenteert ze haar foto’s en vooral een eigenzinnige selectie uit de collectie van het FOMU. Eigenzinnig omdat ze enkel koos voor opnamen waarop geen mens voorkomt, wel veel architectuur, landschappen, stillevens en bijna abstracte vormen.
De foto’s die op alle mogelijke hoogtes en manieren zijn opgehangen, worden zonder informatie gepresenteerd. Alles gaat op in een totaalbeleving, waar de bezoeker zonder enige voorkennis vrij associaties mee mag maken. Ndiritu, die vanaf april ook het Gentse SMAK gaat inpalmen, staat een holistische benadering van kunst voor, waarbij alles met alles te maken heeft. Museumbezoek moet vooral een spirituele ervaring opleveren.
De mise-en-scène maakt zeker indruk, maar wie meer uit deze expositie wil halen, gebruikt toch best de gids die bij de ingang ter beschikking ligt. Dan blijkt dat Ndiritu verrassend veel foto’s van Willy Kessels, Filip Tas, Dirk Braeckman en Geert Goiris heeft gekozen, maar ook opnamen van Julien ’t Felt jr., Jozef Emiel Borrenbergen en Paul Ausloos die amper of nooit te zien waren. Het doet verlangen naar meer collectiepresentaties, al dan niet vormelijk of thematisch, maar zeker met wat meer duiding.
Carol, Jojo and Lisa hanging out on Broome Street, New York, 1976. — © Susan Meiselas/Magnum
Susan Meiselas
Van Susan Meiselas (75) biedt FOMU een meer klassieke retrospectieve, met werk dat een halve eeuw beslaat. Van bij aanvang probeerde de Amerikaanse Magnum-fotografe zich zo goed mogelijk in te leven in de wereld van de personen die ze voor de camera haalde. Notities vulden de beelden aan. Aanvankelijk haalde Meiselas haar beeldenreeksen dicht bij huis: gasten met wie ze een pension deelde (‘Irving Street’), straatmeisjes in New York die ze jaren bleef volgen (‘Prince Street Girls’) en stripteaseshows in New Engeland (‘Carnival strippers’).
Toen ze in 1978 besloot de volksopstand in Nicaragua vast te leggen, werd haar beeldonderzoek steeds diepgravender en politiek geëngageerder. Foto’s spraken soms minder voor zichzelf en gingen vergezeld van geluidsopnamen, film en boeken. De expositie eindigt met een langlopend project in Koerdistan, waar het verhaal en het onderzoek de overhand krijgen op de individuele beelden.
Ongegeneerd
When the body says yes. — © Sydney Rahimtoola/ Melanie Bonajo
De grote bovenzaal van FOMU werd helemaal gereserveerd voor de video-installatie When the body says yes van Melanie Bonajo. Het was de Nederlandse inzending op de Biënnale van Venetië vorige zomer, die veel bekijks kreeg en druk becommentarieerd werd. Bonajo toont meestal naakte personen die ongegeneerd van hun lichaam houden en erover vertellen. Undergroundfilms bracht een halve eeuw geleden al dezelfde boodschap, maar dan wel in kleine zaaltjes en met technisch bescheiden middelen. In het FOMU liggen de bezoekers op kleurrijke kussens en worden ze overweldigd door gigantisch videobeelden.
Hoofdpunten
Man rijdt met wagen in op mensen op luchthaven Keulen-Bonn: “Verschillende gewonden”
Sportsectoren vechten verbod op gokreclame aan, wij spraken ex-verslaafde: “Tijdens middagpauze zette ik honderden euro in op Egyptische voetbalwedstrijden”
Arbeider die levensgevaarlijk gewond raakte na ontploffing bij Umicore overleden: “Hij heeft gestreden als een strijder”
Wit poeder vrijgekomen bij openen van pakketje aan postkantoor in Wijnegem, hulpdiensten komen ter plaatse
MEER OVER
KAART. Vlaanderen moet meer ontharden om droogte aan te pakken: bekijk hier hoe groot het probleem is in jouw gemeente
Nu de lente begonnen is, maken wetenschappers zich opnieuw zorgen over het grondwater en de …
Staatsbezoek koning Charles aan Frankrijk uitgesteld door pensioenprotesten
Koning Charles zal nog even moeten wachten om zijn eerste staatsbezoek als koning uit te voeren. …
Lokaal bestuur zoekt foodtrucks voor gratis opluchtevenement Herselt Feest!
Het lokaal bestuur van Herselt zoekt foodtrucks om op vrijdag 7 en zaterdag 8 juli de catering te …
Waarom Peter Bossaert toch nog sjoemelde met loon en bonus, ook al boerde hij al goed
De CEO van de Koninklijke Belgische Voetbalbond, Peter Bossaert, mocht donderdagochtend per …