Het Groot Verzet vormde vandaag een driehoek op de Groenplaats. — © Jan Van der Perre
Eerste actie van Het Groot Verzet op Groenplaats: “Een driehoek als symbool voor onze strijd tegen extreemrechts”
Op de Groenplaats kwamen dinsdag in de vooravond actievoerders van Het Groot Verzet samen om de strijd aan te gaan tegen de opmars van extreemrechtse bewegingen. Ze vormden een grote driehoek die symbool moet staan voor het verzet tegen het nazisme. “We willen gewoon een warme, zachte, solidaire samenleving”, zegt Kris Weynant van burgerbeweging Hart Boven Hard.
“We zien het steeds meer: de verharding en ook de verrechtsing van de samenleving. We zijn hier vandaag om verscheidene middenveldorganisaties, vakbonden, activisten en individuen samen te brengen”, vertelt Kris Weynant. En dat doen we in de vorm van een driehoek. “De driehoek is onder meer het symbool van de 8 mei-coalitie die graag een feestdag wil maken van die dag, het einde van de Tweede Wereldoorlog in België”, vertelt Fred Libert, organisator van Het Groot Verzet. “De driehoek verwijst naar het verzet tegen het nazisme.”
Kris Weynant van burgerbeweging Hart Boven Hard. — © Jan Van der Perre
Het Groot Verzet is een campagne opgericht door burgerbeweging Hart Boven Hard. “We merkten dat vele middenveldorganisaties met zorgen zaten”, vertelt medeorganisator Sarah Scheepers. “Grenzen werden overschreden, zoals bijvoorbeeld in het taalgebruik van sommige politici over minderheidsgroepen en daarbij stelden we ons de vraag ‘Is dit nog normaal?.”
Sarah Scheepens van burgerbeweging Hart Boven Hard gaf een speech. — © Jan Van der Perre
Hart Boven Hard nam het voortouw om daar iets aan te veranderen en nu komen ze naar buiten met hun eerste actie. “Vandaag maken we ons kenbaar met onze eerste actie, maar zeker niet de laatste. We verbinden mensen in onze strijd tegen extreemrechts, want die opmars kan niet verder”, vertelt Fred. “De Vlaming is veel minder rechts dan men altijd zegt. We liggen meer wakker van de koopkracht en van het feit of we onze huur wel kunnen betalen in plaats van bijvoorbeeld het migratiehoofdstuk.”
Onur Cewik van organisatie Kifkif. — © Jan Van der Perre
Onur Cewik steunt de actie samen met organisatie Kifkif, een interculturele beweging die strijdt voor gelijkheid en tegen racisme. “Overal in Europa zie je dat de extreemrechtse bewegingen groeien”, vertelt hij. “We moeten ons voorbereiden op de toekomstige uitdagingen die ons te wachten staan en de mensen hierover informeren.”
Ook SAAMO Antwerpen steunt campagne Het Groot Verzet. “Bij SAAMO werken we samen met mensen die te maken krijgen met uitsluiting op vlak van werk, wonen of dienstverlening”, vertelt directrice Ilse Hackethal. “We merken in onze verschillende buurtwerkingen dat mensen vaak slachtoffer worden van de verharding in deze samenleving. Zo kunnen mensen met een laag inkomen die hier nog geen vijf jaar wonen, bijvoorbeeld geen aanspraak maken op een korting voor hun bijdrage aan de Vlaamse sociale bescherming. Solidariteit is voor ons enorm belangrijk en daarom steunen we Het Groot Verzet voor een betere samenleving met respect voor diversiteit en mensenrechten.”
Het Groot Verzet. — © Jan Van der Perre
Organisatie Hart Boven Hard heeft nog meer evenementen op de agenda staan en voorziet ook educatief materiaal. “We willen de mensen graag op een objectieve manier informeren”, vertelt Kris Weynant. “Zo kan je op de website lesmateriaal vinden dat gebruikt kan worden door scholen.” In de toekomst vinden er nog acties plaats van Hart Boven Hard. “Graag willen we overal driehoeken zien die niet alleen door ons zijn georganiseerd, maar door iedereen die de normalisering van extreemrechts niet oké vindt”, zegt Sarah.
(bekn)
Hoofdpunten
“Niemand had dit zien aankomen, ook de dokters niet”: in januari werd Jade (5) kankervrij verklaard, nu is ze ongeneeslijk ziek
LIVE GENT-WEVELGEM. Vroege vlucht met 14 man is vertokken: zeven Belgen in kopgroep
ANTWERPEN LIVE. Volg al het nieuws uit Antwerpen hier op de voet
COMMENTAAR. Als Theo Maassen in zijn zaal geen kinderen duldt, zou het wel netjes zijn om vooraf een leeftijdsgrens in te stellen