Antwerpen wil asielzoekers niet opvangen op pontons in haven: “We doen al heel veel”

Antwerpen -

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is niet enthousiast over het voorstel van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) om de optie te bekijken om Oekraïense vluchtelingen op te vangen op zogenaamde pontonboten, een soort drijvende containerdorpen.

mf

“De haven is Sevesogebied, met bedrijven waar gevaarlijke stoffen worden geproduceerd, verwerkt, behandeld of opgeslagen. Bewoning is daar niet toegestaan en ook erg onveilig”, reageert Bart De Wever op het voorstel van De Moor in een brief aan de Belgische havens.

“We hebben dat al onderzocht toen we pistes voor Oekraïners afwogen, maar dat kon dus niet. Los daarvan doen we al meer dan ons deel. In Antwerpen wonen ongeveer een kwart van alle erkende vluchtelingen, en de stad vangt naar verhouding dubbel zoveel Oekraïners op als Gent.”

Nicole De Moor benadrukt dat er altijd overleg zal zijn. “Er zijn nog helemaal geen beslissingen genomen. We begrijpen dat er vragen zijn maar daarom is juist de brief verstuurd om samen met de havenbazen te bekijken wat er mogelijk is en tot oplossingen te komen. Het blijft een continue zoektocht en tegelijkertijd worden er andere maatregelen uitgewerkt voor een ander soort migratiebeleid.”

Het ponton in Gent.© Belga

In de Gentse haven ligt al sinds 2020 een zogenaamde pontonboot waarin ruim 200 asielzoekers worden opgevangen. Ook in Nederland zijn er al asielboten.

“Wij zijn geen vragende partij voor een tijdelijk verblijf van asielzoekers, ook omdat we weten dat velen van hen toch al na erkenning in de stad belanden”, zegt De Wever. “Bovendien opent in mei een opvang voor 180 Oekraïners in een voormalig hotel aan het Kalverveld in Borgerhout. Dat vervangt de opvang in het vroegere rusthuis De Tol in Deurne, waar 100 vluchtelingen zaten die daar moesten vertrekken omdat het gebouw werd afgebroken.”

Fedasil vangt ook nog 170 asielzoekers op in Deurne, maar die opvang moet plaats ruimen voor een projectontwikkelaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen