© BART DEWAELE

Milieuverenigingen stellen Belgische staat in gebreke over toelating pesticide

Milieuverenigingen Nature & Progrès en Pesticide Action Network (PAN) Europe hebben de Belgische staat in gebreke gesteld. Ze verwijten de federale overheid dat ze op 19 januari het gebruik heeft toegestaan van een insecticide op basis van indoxacarb, een actief bestanddeel waarvan de vernieuwing in november 2021 werd geweigerd door de Europese Commissie én ondanks een arrest van het Europees Hof van Justitie, luidt het dinsdag in een mededeling.

Bron: Belga

Volgens beide ngo’s heeft het Europees Hof duidelijk bepaald dat substanties die op Europees niveau verboden zijn voor gezondheids- of milieuredenen, niet via de achterpoort mogen worden toegelaten door lidstaten. “Eind januari hebben we een brief geschreven naar de minister (David Clarinval, red.) met de vraag onverwijld de uitzondering te annuleren. Die brief bleef onbeantwoord, dus moet er een ingebrekestelling volgen om België het arrest van het Europees Hof te laten respecteren”, zegt Isabelle Klopstein van Nature & Progrès.

De ingebrekestelling vraagt dat de beslissing binnen de vijftien dagen wordt geschrapt. Indien de regering daar niet op ingaat, stappen de organisaties naar de rechtbank.

Minister Clarinval werd twee weken geleden in de Kamer over het thema aan de tand gevoeld. “Wat betreft de recente toelating voor het gebruik van indoxacarb voor sierplanten in een serre, is de situatie anders. De conclusie van het arrest van het Hof slaat immers niet op die uitzondering”, stelde de minister toen. Nature & Progrès en PAN Europe betwisten die interpretatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER