Dikke Nordin E.H. en Mounir ‘Gino’ E.B.© Interpol, rr

Drugscriminelen vangen bot met wrakingsverzoeken, rechters mogen aanblijven

Twee drugscriminelen die elk afzonderlijk hadden geprobeerd een rechtbank te wraken, komen van een kale reis terug. Het hof van beroep beoordeelde de wrakingsverzoeken van ‘Dikke Nordin’ E.H. en Mounir ‘Gino’ E.B. als ongegrond.

sare

Het hof van beroep heeft maandag beslist dat de wrakingsverzoeken van twee Antwerpse drugscriminelen ongegrond zijn. ‘Dikke Nordin’ E.H. en Mounir ‘Gino’ E.B. wilden elk een kamer van de correctionele rechtbank wraken omdat die volgens hen niet meer objectief over hun respectievelijke dossiers zou kunnen oordelen.

‘Gino’ (28) werd vervolgd in een groot drugsdossier rond de zogenaamde ‘Hotdogbende’, naar een horecazaak van een van de verdachten. Het dossier draait rond de invoer van partijen cocaïne via de haven van Antwerpen, feiten die aan het licht kwamen door de kraak van Sky ECC.

Volgens zijn advocaten Tim Smet en Koen Vaneecke kunnen de drie rechters van de AC8-kamer (de drugskamer, red.) van de correctionele rechtbank in Antwerpen niet meer objectief oordelen over zijn schuld omdat ze hem in een ander dossier al tot elf jaar veroordeelden op basis van informatie uit Sky ECC en het voor hen dus vaststaat dat E.B. de gebruiker van een bepaalde pin in de chatdienst was. Volgens het hof van beroep is er geen reden om te denken dat de rechters niet meer onpartijdig zouden kunnen oordelen, het verzoek tot wraking werd afgewezen. Onder meer omdat E.B. voor een hele resem andere tenlasteleggingen vervolgd wordt dan die waar hij al voor werd veroordeeld.

‘Bommen en Granaten’

Ook ‘Dikke Nordin’ E.H. (35) keerde van een kale reis terug. In het dossier ‘Bommen en Granaten’ probeerden zijn advocaten Hans Rieder en Louis De Groote een rechter van de AC10-kamer te wraken. Volgens het hof was er ook hier geen reden om de rechter te vervangen, het verzoek werd ongegrond verklaard. In de zaak ‘Bommen en Granaten’ wordt E.H. vervolgd als leider van een organisatie die zich bezighield met drugs- en wapenhandel, het parket wil hem daarvoor twaalf jaar de cel in.

De twee rechtszaken zullen binnenkort hernomen worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen