De dieven gingen aan de haal met de koperkabels uit de installaties van zonnepanelen.© put, GettyImages

Roemenen staan terecht voor diefstal van kabels van zonnepanelen: bedrijven eisen meer dan 630.000 euro schadevergoeding

Willebroek, Zwijndrecht -

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen van 12 tot 30 maanden gevorderd tegen vier Roemenen die vorig jaar op verschillende plaatsen in het land koperkabels hadden gestolen. Kabels die afkomstig waren uit de installaties van zonnepanelen. Opvallend: drie benadeelde bedrijven stelden zich burgerlijke partij en eisten samen meer dan 630.000 euro schadevergoeding van de vier.

Theo Derkinderen

De vier konden in juni van vorig jaar worden opgepakt in Willebroek. De politie zette de bestelwagen waarin de Roemenen zaten aan de kant omdat de nummerplaat geseind stond. “De vier inzittenden sloegen te voet op de vlucht, maar konden in de buurt worden ingerekend. In de bestelwagen lag een grote partij koperkabels. Heel snel bleken de kabels afkomstig te zijn van een bedrijf in de Victor Dumonlaan in Willebroek”, zei openbaar aanklager Catherine Van de Heyning. “In dat bedrijf was de omheining doorgeknipt. De kabels van de installaties van de zonnepanelen waren meegenomen. De schade die de dieven bij het bedrijf hebben berokkend was groot.”

Heel snel konden twee van de vier Roemenen ook gelinkt worden aan gelijkaardige diefstallen, elders in het land. Ze hadden de weken voordien toegeslagen bij bedrijven in Lommel, Zwijndrecht en Raeren (vlak bij Eupen). Telkens werden er grote partijen kabels gestolen. Kabels die afkomstig waren van zonnepanelen. Steeds werd dezelfde bestelwagen opgemerkt en ook het telefonieonderzoek bracht heel wat duidelijkheid omtrent de betrokkenheid van de Roemenen.

Minder opbrengst

Tegen het duo eiste het Openbaar Ministerie straffen van twaalf tot dertig maanden met uitstel. De bestolen bedrijven stelden zich maandag burgerlijke partij en vroegen enorme schadevergoedingen. “De schade die ze hebben aangericht was zeer groot”, lichtte advocaat Frédéric Thiebaut namens Eneco Solar Energy toe. “Er is voor ettelijke honderden kilo’s aan kabel gestolen. Daardoor lagen de systemen plat en moesten er herstellingen worden uitgevoerd. Maar naast de herstellingskosten hadden de zonnepanelen ook minder opbrengst omdat ze een tijdlang niet werkten.”

Het bedrijf vroeg een schadevergoeding van ruim 162.000 euro. Zelfde verhaal was te horen bij Kristal Solar Park. Ook zij waren slachtoffer van een diefstal. Het bedrijf vorderde een schadevergoeding van 473.000 euro. Nog een ander bedrijf stelde zich burgerlijke partij omdat er meer dan 3.000 kilogram aan kabels was gestolen.

Zakcentje

De vier mannen gaven toe dat ze bij een of meerdere feiten aanwezig waren en stelden dat ze de diefstallen pleegden omdat ze in geldnood zaten. “Hij deed het om een zakcentje te ontvangen. Hij had ook geen idee van de gevolgen van hun daden. Het is pas nu dat hij hoort welke enorme bedragen er worden gevraagd door de burgerlijke partijen”, zei advocaat Manu Bande namens een van de beklaagden.

De rechter heeft de zaak in beraad genomen en velt op 27 maart een vonnis. (tdk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen