© RTV

Basisschool Salto neemt modulaire klassen in gebruik: “Extra ruimte is nodig door forse stijging aantal leerlingen”

Oud-Turnhout -

De gemeentelijke basisschool Salto in Oud-Turnhout nam maandagochtend op een feestelijke manier drie gloednieuwe containerklassen of modulaire klassen in gebruik. Vijftig vijfde- en zesdeklassers kunnen voortaan les volgen in gloednieuwe lokalen op de parking in de Pausenstraat in afwachting van een grote nieuwbouw op langere termijn. “Het aantal leerlingen is de voorbije jaren zo sterk gestegen dat deze extra ruimte zeer welkom is”, zegt Thamara de Nijs, directeur van Salto in Oud-Turnhout.

Bart Van den Langenbergh

Met veel goede moed begonnen de leerlingen van basisschool Salto in Oud-Turnhout maandag aan een nieuw lesweek na een deugddoende krokusvakantie. De leerlingen van de vijfde leerjaren en het zesde leerjaar mochten meteen naar hun modulaire klaslokalen op een voormalige parking in de Pausenstraat verhuizen. De andere leerlingen van de school vormden een erehaag voor de kinderen uit de derde graad wanneer ze naar hun nieuwe klaslokalen stapten. Schepen van Onderwijs Liesbet Dierckx (Groen) knipte nog een lintje door waarna de vijftig oudste leerlingen van de school hun nieuwe ruimtes mochten inpalmen.

De vijfde- en zesdeklassers van basisschool Salto in Oud-Turnhout stappen door een erehaag op weg naar hun nieuwe klaslokalen.© BERT DE DEKEN

Onderwijsschepen Liesbet Dierckx van Oud-Turnhout knipt het feestelijke lintje door aan de containerklassen van Salto.© BERT DE DEKEN

Plaatsgebrek

“De uitbreiding met deze modulaire klassen was echt nodig omdat het leerlingenaantal de voorbije jaren sterk is gestegen”, zegt directeur Thamara de Nijs. “In zeven jaar tijd zijn er ongeveer 35 leerlingen bijgekomen. Momenteel telt onze school in totaal 271 leerlingen. Door plaatsgebrek kregen sommige leerlingen les in de refter van de school. Daar is met de modulaire klassen verandering in gekomen. De kinderen eten sowieso in hun eigen klas. We kunnen de refter gebruiken als polyvalente ruimte waar er bijvoorbeeld kan worden geknutseld of gedanst. De plaatsing van de modulaire klassen heeft een halfjaar vertraging opgelopen, maar we zijn dankbaar dat ze er staan en dat we er gebruik van kunnen maken.”

De modulaire klaslokalen van basisschool Salto in Oud-Turnhout zijn uitgerust met al het nodige comfort.© BERT DE DEKEN

Deskbike

Zestien leerlingen van het zesde leerjaar kregen een modern uitgeruste containerklas op de bovenste verdieping. Onderaan staan twee modulaire klassen voor de kinderen uit de vijfde leerjaren. De klaslokalen zijn uitgerust met ergonomisch meubilair en zelfs met een ‘deskbike’, een bureau dat is uitgerust met een hometrainer-fiets. Hazem Mir (11) uit het zesde leerjaar testte de deskbike maandagochtend al even uit. “Onze nieuwe klas is heel gezellig en mooi. Ik vind het tof dat we voortaan hier les krijgen”, legt de leerling uit. “We zijn hier al eens komen kijken, maar vanaf nu mogen we er ook elke dag naartoe.”

Zesdeklasser Hazem Mir van basisschool Salto in Oud-Turnhout test de deskbike even uit.© BERT DE DEKEN

De kinderen kregen als extra beloning nog een drankje en een stukje cake. Het is de bedoeling om de buitenruimte aan de modulaire klassen nog om te toveren tot een groene speelruimte. Er komt ook nog een doorgang van de voormalige parking naar de speelplaats van Salto.

Nieuwbouw

Niet alleen de gemeentelijke basisschool Salto maar ook vrije basisschool Delta, op wandelafstand van elkaar gelegen, kreeg extra leerlingen over de vloer. Beide scholen zoeken naar een structurele oplossing om de gebouwen te verruimen en te vernieuwen. “Beide scholen hebben eerder een subsidieaanvraag ingediend voor het uitbreiden van de klaslokalen en andere ruimten. Maar die procedure kan nog acht jaar duren. Daarom hebben we beslist om in afwachting deze drie modulaire klaslokalen aan te kopen”, zegt schepen Liesbet Dierckx. “De komende tien jaar zouden er in Oud-Turnhout vierhonderd extra leerlingen kunnen bijkomen. Oud-Turnhout was lang een residentieel dorp met oudere inwoners, maar er komen steeds meer jongeren bij.”

De leerlingen van de derde graad van basisschool Salto in Oud-Turnhout volgen voortaan les in modulaire lokalen.© BERT DE DEKEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Oud-Turnhout