© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

1 / 5
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Westerlo stunt op spectaculaire wijze tegen Union en mag blijven dromen van Champions’ Play-offs

Ja, Westerlo mag stiekem dromen van een ticket voor de Champions’ Play-offs. De weg is nog lang, maar met een knappe 4-2-zege tegen Union hebben de Kemphanen wel een statement gemaakt. Door het puntenverlies van Cercle Brugge doen Jonas De Roeck en co alvast een uitstekende zaak met het oog op deelname aan de Europe Play-offs.

Kersten Steurbaut

LEES OOK. ONS OORDEEL. Collectieve topprestatie leidt tot stunt van Westerlo

Union verdween vrijdag in de trommel voor de loting van de 1/8e finales van de Europa League, maar wie zaterdag beide ploegen voor het eerst aan het werk zag, moet lang gedacht hebben dat die andere geel-blauwe club nog actief was op het Europese toneel. Westerlo speelde voor rust misschien wel één van zijn beste 45 minuten van het seizoen.

Dartel Westerlo, zoekend Union

Het balbezit was nochtans voor Union, de vlotte combinaties waren van Kempense makelij. Na amper vijf minuten had het zomaar al 1-0 kunnen staan. Na een knappe steekbal van De Cuyper op Chadli gooide de voormalige Rode Duivel het leer voor doel. De poging van Vaesen belandde via de voet van Moris tegen de dwarsligger. Nog voor het kwartier kwamen de bezoekers een tweede keer goed weg toen een kopbal van Chadli van de lijn werd gehaald.

© BELGA

Even later mochten de fans toch juichen. Na een knappe collectieve aanval zette Van den Keybus de verdiende voorsprong op het scorebord. Al waren de credits toch vooral voor het voorbereidende werk van Madsen. De Deense krullenbol sneed voorbij drie verdedigers van Union naar binnen en schotelde zijn ploegmaat de openingsgoal voor. Geen speler van Union in de buurt om hem het ook maar een beetje moeilijk te maken.

Union was zoekende, Westerlo dartelde verder. De dubbele voorsprong halfweg de eerste helft was zelfs geen verrassing. Opnieuw a een knappe aanval via meerdere stations. Burgess ging nog even aan Vaesen hangen, maar de 21-jarige aanvaller zette door. Met succes. Moris maakte zijn poging nog onschadelijk, maar de goed gevolgde Chadli gleed de 2-0 tegen de netten. Het Kuipke kirde en danste van plezier.

Koude douche voor Westerlo

En toch kreeg die knappe eerste helft nog een wrange nasmaak. Westerlo vergat de wedstrijd helemaal te beslissen. Tot tweemaal toe speelde het een 2-tegen-1-situatie slecht uit. Union profiteerde. De Brusselaars kwamen de eerste 35 minuten niet verder dan wat halve kansjes uit de tweede lijn, toch ging het nog rusten met een aansluitingstreffer op zak.

Bolat duwde eerst nog een vrije trap van Teuma over de lat, even later moest hij zich toch gewonnen geven. Lazare gooide het leer voor doel en Boniface rondde een knappe Brusselse aanval af met een fraaie kopbal. Een koude douche voor de thuisploeg: 2-1 bij de rust en daar mocht vooral Union heel blij mee zijn.

© BELGA

Het gaf de troepen van Karel Geraerts vertrouwen. Union probeerde Westerlo na de pauze bij de keel te grijpen. Het resultaat? Veel dreiging, dat wel. Op een afstandsschot van Machida na leverde het echter geen kansen op. Een gelukje bracht Union toch langszij. Een schot van Teuma belandde via het hoofd van Reynolds en de rug van Boniface alsnog in doel. Bolat was kansloos.

Panenka De Cuyper

Westerlo kreunde. Toch voor even. Vlotte combinaties werden steeds minder op de mat gelegd, de tegenprikken misten het gif van de eerste helft. Union hielp de thuisploeg terug helemaal in het zadel. Een schot van Van den Keybus waaide over het doel van Moris, maar Lazare pakte na het schot nog uit met een tackle op de enkel. Een overbodige en oerdomme overtreding.

Scheidsrechter Alexandre Boucaut liet de actie eerst nog passeren, maar werd door de VAR alsnog naar het scherm geroepen: strafschop. De Cuyper maakte het vanop elf meter enig mooi. Met een Panenka zit de West-Vlaming nu aan zes op zes strafschoppen als prof.

© BELGA

Tegen Antwerp en AA Gent gaf Westerlo een 3-2-voorsprong uit handen. Tegen Union trokken de Kemphanen de drie punten wel over de streep. In de slotfase haalde de ingevallen Nene met een vierde treffer na knap storend en voorbereidend werk van Vaesen alle twijfels weg.

Champions’ Play-offs

Westerlo springt dankzij de twaalfde overwinning van het seizoen over Standard naar een gedeelde vijfde plaats met AA Gent. Die ploegen moeten zondag nog wel in actie komen, maar met Club Brugge – AA Gent en Anderlecht – Standard op het programma kunnen de Kempenaars een uitstekende zaak in het klassement doen. Deelname aan de Europe Play-offs komt na het puntenverlies van Cercle Brugge een stapje dichterbij. Stiekem mogen ze in ’t Kuipje zelfs beginnen dromen van de Champions’ Play-offs.

LEES OOK. REACTIES. De Roeck: “Verdiende zege tegen één van de beste ploegen van België”

© BELGA

    MEER OVER KVC Westerlo

    MEER OVER VOETBAL