DISCUSSIE. Plan om alcohol aan banden te leggen: gaat voorstel ver genoeg of is het net overdreven?

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft zijn nieuwste versie van het alcoholplan voorgesteld waarin enkele opvallende maatregelen staan. Zo mag er geen porto, sherry of Martini aan minderjarigen worden verkocht en ook de alcoholverkoop in automaten wil hj in 2024 verbannen. Alle regeringen van ons land buigen zich in maart over zijn voorstel.

red

LEES OOK. Vandenbroucke legt plan op tafel om alcohol aan banden te leggen: dit zijn de opvallende maatregelen

In het plan stelt hij een reeks maatregelen voor om het gebruik van alcohol te ontmoedigen. 16-jarigen kunnen op dit moment bijvoorbeeld naast wijn en bier ook porto, sherry en Martini kopen. Voor die laatste drie wil hij de grens optrekken naar 18 jaar. Daarnaast wil de minister alcohol uit de verkoopautomaten bannen. Tussen 22 uur en 7 uur ’s ochtends zou je ook geen alcohol meer mogen kopen in een tankstation langs de snelweg.

Het zijn slechts enkele voorbeelden van de maatregelen die in het plan staan. Hij wil naast het concrete gebruik van alcohol ook de reclame-industrie aanpakken en ook de horeca moet eraan geloven. In het plan staat ook een verlaging van het toegelaten alcoholpromillage in het verkeer. Een werkgroep zou zich in de toekomst ook moeten buigen over het invoeren van een minimumprijs voor alcohol.

Wat vind jij hiervan? Gaat het voorstel ver genoeg of is het net overdreven?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER