Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima stond meer dan een halve eeuw op de hoekgevel van koffiebranderij Laarna in de Burgemeester Kenisstraat.© Kon. Heemkundige Kring Essen

Bank sluit kantoor en schenkt zeventig jaar oud Mariabeeld aan heemkundige kring

Essen -

Op de hoek van de Stationsstraat en de Burgemeester Kenisstraat prijkt al bijna zeventig jaar de Onze-Lieve-Vrouw van Fatima. Dat beeld schenkt BNP Parisbas Fortis, die zijn filiaal in Essen sluit, nu aan de Koninklijke Heemkundige Kring in Essen.

“Chris Nelen, Project Manager Technical Roll Out van BNP Parisbas Fortis, contacteerde onze heemkundige kring omtrent het waardevolle beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima in het bankkantoor”, vertelt voorzitter Frans Schrauwen.

“Het beeld werd in december 1954 ingewijd. Het stond op de hoekgevel van de toenmalige koffiebranderij Laane, op de hoek van de Stationsstraat en de Burgemeester Kenisstraat. Later vestigde de bank er zich. Bij de bouw van het huidige kantoor verhuisde het beeld naar binnen, achter een ijzeren poort.”

Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima stond meer dan een halve eeuw op de hoekgevel van koffiebranderij Laarna in de Burgemeester Kenisstraat© Kon. Heemkundige Kring Essen

“De toenmalige buurtbewoners zamelden geld in en kochten het beeld. In de verkoopakte van de toenmalige koffiebranderij werd voorzien dat het beeld behouden zou blijven op de oorspronkelijke locatie. Hier woonden onder meer de koster met zijn mannenkoor en Mine Van Sande met de zingende Sint Lutgardismeisjes. Hier smeedde Rik Smout de lantaarntjes, later volgden nog Jan Peeters, Jef Goorden en Leon Van den Bergh”, weet Schrauwen.

Nieuwe locatie?

Niemand van de oorspronkelijke bewoners of initiatiefnemers is nog in leven. “Maar onze vzw wil dit bijzondere beeld graag bewaren en inschrijven op onze inventarislijst.”

Het Mariabeeld krijgt een tijdelijk onderkomen in de kapel van het museum Gerard Meeusen.© Kon. Heemkundige Kring Essen

De overdracht van het beeld gebeurt op dinsdag 28 februari. Daarna krijgt het beeld een tijdelijk onderkomen in de kapel van het Heemkundig museum Gerard Meeusen op de zolder van het Essense gemeentehuis. “Bedoeling is om eventueel in samenwerking met de gemeente een nieuwe stek te vinden voor Onze-Lieve-Vrouw van Fatima. Ik denk dan eventueel in de onmiddellijke omgeving aan de overkant op de hoek Stationsstraat- Rodenbachlaan.” (ella)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners