Door drugsmaffia geviseerde bewakingsagent veroordeeld voor cocaïnesmokkel

Het hof van beroep in Antwerpen heeft de 33-jarige Mehmet Ali U. veroordeeld tot vier jaar cel voor de invoer van 455 kilogram cocaïne. U. was in januari nog het doelwit van een brute aanslag tegen zijn appartement in Hoboken.

Sam Reyntjens

Mehmet Ali U. (33) werkte in 2020 als bewakingsagent op de grote MPET-containerterminal aan kaai 1742 in de haven van Antwerpen. In juli 2021 verscheen hij voor de rechter in Antwerpen omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de invoer van een partij cocaïne van 455,5 kilogram. Bij gebrek aan bewijs werd U. vrijgesproken, zijn twee medebeklaagden werden destijds wel schuldig bevonden.

Het parket ging in beroep tegen de vrijspraak van U., in de tussentijd was de Hobokenaar ook in beeld gekomen in het onderzoek rond de kraak van de geëncrypteerde berichtendienst Sky ECC. Speurders van de federale gerechtelijke politie identificeerden hem als de gebruiker van een pin met de namen ‘lobster’, ‘kreeft’ en ‘starboy’. Berichten uit Sky ECC toonden aan dat U. wel degelijk betrokken was bij cocaïnesmokkel. Die berichten werden voor het proces in beroep ook gevoegd aan het dossier.

Zo bleek dat U. zijn diensten als bewakingsagent aanbood aan een criminele organisatie, die betrokken was geweest bij de invoer van 455,5 kilogram cocaïne vanuit Ecuador. De drugs werden aangetroffen in de bodem van een container. Door de bewegingen van die container te onderzoeken was duidelijk geworden dat mensen op de terminal de bak verplaatst hadden en de stickers veranderd hadden om te vermijden dat de douane de lading zou controleren. Daarvoor hadden ze de hulp van U. gekregen, hij zou ervoor gezorgd hebben dat de camera’s weggedraaid werden tijdens de verdachte bewegingen. Toen hem via Sky ECC gevraagd werd te helpen reageerde U. ‘jazeker doc me alle plezier’. In een ander gesprek stuurde hij zijn gesprekspartners dat ‘ze veel jobs kunnen doen wanneer hij aan het werken is’.

Aanslag door drugsmaffia

Volgens het hof van beroep is er dan ook geen twijfel dat U. betrokken was bij de criminele organisatie en de invoer van de cocaïne. Na het voegen van de Sky-berichten had U. voor het hof de feiten ook niet langer ontkend.

Het hof tilt er zwaar aan dat U. zijn vertrouwenspositie misbruikte, de bewakingsagent werd veroordeeld tot vier jaar cel en een boete van 16.000 euro. Zijn kompanen hadden in eerste aanleg een straf met probatieuitstel gekregen.

Voor U. is het de tweede tegenvaller in een dikke maand tijd, op vrijdag 13 januari was zijn appartement op de Kioskplaats in Hoboken het doelwit van een aanslag door de drugsmaffia. Voor de deur ontplofte een explosief, er werd verschillende keren op het pand geschoten en de daders lieten een spandoek achter met de boodschap ‘Ali hoerenkind Dede’ wat zoveel betekent als ‘dood aan hoerenzoon Ali’.

De deur van het appartementsgebouw raakte zwaar beschadigd.© bfm

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Drugsoorlog Antwerpen