© RTV

CD&V stelt voor om op stukje Mechelse vesten opnieuw tweerichtingsverkeer in te voeren: “Dit moet Battel ontlasten”

Mechelen, Battel -

Oppositiepartij CD&V stelt voor om op een stukje van de vesten in Mechelen opnieuw tweerichtingsverkeer in te voeren: het gedeelte van de Olivetenvest en de Guido Gezellelaan. “Zo zorgen we voor minder sluipverkeer via Battel.”

Sven Van Haezendonck

Het eenrichtingsverkeer op de vesten (R12) in Mechelen zorgt al maanden voor gemor. Eind vorig jaar opperden de christendemocraten al eens om tweerichtingsverkeer te behouden op de Zwartzustersvest, maar dat voorstel veegde mobiliteitsschepen Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+) van tafel.

LEES OOK. Mechelse CD&V roept op om klok terug te draaien: “Trek tweerichtingsverkeer op vesten door tot aan Nekkerspoel en gebruik slimme knips”

Op de gemeenteraad van maandag zet CD&V het stukje vesten tussen het kruispunt van de Battelsesteenweg en het kruispunt van McDonald’s op de agenda. “Door dat opnieuw tweerichtingsverkeer te maken, zorgen we voor minder sluipverkeer via Battel en ontlasten we Battel. Dit is een voorstel van de bewoners. Als het stadsbestuur participatie serieus neemt, moet het dit ernstig overwegen”, vertelt Stefaan Deleus, fractieleider van CD&V.

Veel meer verkeer

Vooral tijdens de spits staan er op de Battelsesteenweg files om op de E19 te geraken. “Lokale burgerinitiatieven zoals Battels Geraas kaartten al aan dat het vestenproject ervoor zorgt dat er veel meer verkeer via Battel moet passeren”, zegt gemeenteraadslid Zohra Hadnan (CD&V). Dat autoverkeer vanuit de binnenstad liep vroeger via de Guido Gezellelaan en de N16. Recent protesteerden actiecomités nog tegen de files.

LEES OOK. Actiecomités protesteren tegen files door eenrichtingsverkeer op Mechelse vesten: “Zolang de stad niet luistert, gaan we door”

Gemeenteraadsleden Karl Lauwers en Stefaan Deleus op de Olivetenvest.© CD&V Mechelen

“We kijken met een open blik naar de Nieuwe Vesten. Er zijn positieve punten zoals meer ruimte om te fietsen, maar je moet ook durven bijsturen wanneer de plannen niet werken”, stelt Deleus. Daarom pleit zijn partij ervoor om op de Guido Gezellelaan opnieuw tweerichtingsverkeer in te voeren. Ze geeft aan dat ze dit net als de burgerinitiatieven een betere oplossing vindt zolang de ontknoping niet gerealiseerd is.

Vertrouwen

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad organiseren verkeerstellingen om het effect van de nieuwe vesten in kaart te brengen.

“We kunnen de impact van de Nieuwe Vesten op de Battelsesteenweg en Battel niet langer negeren. Het stadsbestuur vraagt geduld, maar dit ondermijnt het vertrouwen van de Battelaars in de vesten. Zelfs ex-schepen Koen Anciaux vertelde in zijn afscheidsinterview dat de flessenhals in Battel nog moest worden aangepakt”, zegt gemeenteraadslid Karl Lauwers (CD&V).

We hebben Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+), schepen van Mobiliteit, om een reactie gevraagd. Haar visie lees je in de link hieronder.

LEES OOK. Mechelen sleutelt nog niet aan vesten: “Het aanvoelen van meer verkeer klopt niet altijd met de tellingen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Mechelen