© BAHNMULLER FRANK

In (jeugd)boeken snuisteren en stofjes kiezen: ontdek onze niet te missen toptips voor deze week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1/Jonge lezers ontmoeten auteurs en illustratoren in Permekebib

© Sven Dillen

De Jeugdboekenmaand zet de komende weken in Vlaamse scholen en bibliotheken kinder- en jeugdboeken in de kijker. Met het thema ‘Geluk’ trekt organisator Iedereen Leest de kaart van het mentale welzijn bij kinderen en jongeren. “Boeken kunnen troost bieden, verhalen kunnen een houvast zijn in moeilijke tijden en een gesprek op gang brengen”, zegt Sylvie Dhaene, directeur van Iedereen Leest. In de Antwerpse Permekebib tekenen op 4 en 5 maart tijdens het Kabaalfestival auteurs en illustratoren present. Zo onder meer Gerda Dendooven, Mattias De Leeuw en Marc Tijsmans. Ook Wim Opbrouck (foto) – acteur, bakker en zanger – is van de partij met Het lied van de bultrug. In dit prentenboek voor jong en oud kaart hij depressie aan via de bultrug, die weet “dat de bodem van de zee zal blijven trekken, dat die stille diepte hem weer zal lokken.” Gratis toegang.

www.kabaalfestival.be

2/Toneelhuis focust op familie tijdens festival

Cast About Elly.© Toneelhuis

Toneelhuis lanceert vanaf 9 maart een nieuw jaarlijks themafestival. Een maand lang staan er in de Bourla, Kambala en De Cinema een reeks theatervoorstellingen, concerten, films en gesprekken geprogrammeerd rond generaties en families. About Elly(foto), een voorstelling met elf acteurs, trapt het festival af. Wanneer een groep vrienden met hun kinderen op weekend gaan, stelt een plotse verdwijning de onderlinge verhoudingen op scherp. In Who’s Tupac belanden we in een talentenjacht met vier kandidaten die er allen van dromen om de nieuwe Tupac te worden. In Nu het nog kan vertelt Johan Petit over de strijd, en zijn band, met zijn zieke moeder.

www.toneelhuis.be

3/Koninginnen van de country herleven

© RR

De solocarrières van Dolly Parton, Linda Ronstadt en ­Emmylou Harris waren uitermate succesvol, maar toen de countrykoninginnen in 1987 de handen in elkaar sloegen met het album Trio bereikte hun populariteit ongekende hoogten. De eerste single To know him is to love him werd een monsterhit en de plaat zou vier miljoen keer over de toonbank gaan. Hoe terecht al deze geestdrift was, kan je op 9 maart in CC De Mol in Lier ontdekken dankzij Janne Blommaert, Pauline Verminnen en Naomi ‘Reena Riot’ Sijmons die de plaat nieuw leven inblazen. Gianni Marzo, Jasper Hautekiet en Patrick Riguelle begeleiden het trio.

www.lierscultuurcentrum.be

4/Roosbeef in De Roma

© Jeroen Hanselaer

De concerten die Roos Rebergen tussen de lockdowns door met haar band – Pascal Deweze (Sukilove), Tim Van Oosten (Het Zesde Metaal) en Tom Pintens (Zita Swoon, Het Zesde Metaal) – nog kon spelen, gaven zo’n voldoening dat ze snel aan een nieuw album begon. In De Roma stelt Roosbeef op 9 maart het nieuwe album Zomer in Nederland voor. De singles Arme slechterik, Mandola en Ik heb je rug gelden als een voorsmaakje. Op de nieuwe plaat en de bijhorende tour wordt de band nog versterkt met gitarist Sjoerd Bruil (Millionaire, Dez Mona). Na een thuismatch in Antwerpen speelt de singer-songwriter uit Nederland ook nog in Kortrijk (17/3), Leuven (24/3) en Gent (31).

www.deroma.be

5/Kies stofjes voor je nieuwe outfits op beurzen in Geel en Antwerpen

© sls

Nu de lente- en zomercollectie in de winkels ligt, kan je inspiratie opdoen om zelf achter de naaimachine te kruipen. Stoffen, ritsen, knopen, garen en andere naaibenodigdheden kan je alvast inslaan op grote stoffenbeurzen die vanuit Nederland de grens oversteken. Op de Markt in Geel slaat het Stoffencircus op 5 maart tussen 10 en 16.30u zijn tenten op. Naast het klassieke aanbod vind je er ook leder, gordijnstoffen en naaipatronen. Antwerp Expo ontvangt op 26 maart de beurs Stoffenspektakel. Je vindt er een 50-tal stands met stoffen en fournituren. Gratis toegang.

www.stoffencircus.nl, www.stoffenspektakel.nl

6/Toen de BRT het licht zag

Ann De Winne en Marc Stroobants.© Loge 10

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat de eerste Vlaamse televisie-uitzending plaatsvond. Hoogtepunt was de opvoering van het toneelstuk Drie dozijn rode rozen. Het verhaal? Het vuur tussen Marie-Louise en André Vérand is volledig gedoofd. André werkt te hard en Marie-Louise mist avontuur en romantiek in haar leven. Tot er drie dozijn rode rozen worden geleverd, samen met een ­romantisch kaartje van een mysterieuze aanbidder. Loge10 Theaterproducties steekt dit stuk in een nieuw jasje in het Fakkeltheater van 8 maart tot 2 april. Zo is het publiek niet alleen getuige van het stuk zelf, maar beleeft het eveneens de spanning en de mistoestanden in de tv-studio van toen. In de cast herken je Daan ­Hugaert, Marc Stroobants, Andrea Croonenberghs en Ann De Winne.

www.loge10.be

7/Jaap van Zweden komt weer naar Antwerpen

© RR

De hele wereld maakte al kennis met het fenomeen Jaap van Zweden. Antwerpen mocht tussen 2008 en 2011 genieten van zijn talent als chef van het Antwerp Symphony Orchestra. De Nederlander werd in 2012 uitgeroepen tot Conductor of the Year en leidt sinds 2018 het New York Philharmonic. Als dirigent emeritus keert hij vanaf het seizoen 2022-2023 jaarlijks terug naar de Koningin Elisabethzaal voor grootse symfonische concerten. Beethovens Zevende staat op de pupiter op 9 en 11 maart. Van Schubert en Strauss zijn er liederen, gezongen door bariton Matthias Goerne. Voor Sjostakovitsj’ Zevende zakt Van Zweden op 21 april af naar Antwerpen.

www.koninginelisabethzaal.be

8/Focus op non-fictie in Oostende

© BELGA

In Oostende gaan van 10 tot 12 maart vijftig auteurs uit binnen- en buitenland voor anker om met elkaar en het publiek in dialoog te treden tijdens Faar. Deze boekenbeurs die uitwaaiert over een tiental locaties zet vooral non-fictie in de kijker. Zo gaat Linde Merckpoel in gesprek met ex- basketbalster Ann Wauters (foto), die The game of life schreef, over de nood aan meer vrouwelijke rolmodellen in de topsport. Met Ik ben stelt Sam Bettens zijn autobiografie voor. En naar aanleiding van zijn biografie Met vallen en opstaan gaat Jan Delvaux met Jean Blaute in gesprek. Ze praten over hun gedeelde herinneringen tegen de achtergrond van de bredere Belpopgeschiedenis.

www.faar-oostende.be

9/Festival voor bierliefhebbers

© AP

Bierliefhebbers zetten tussen 10 en 12 maart koers richting Kempen. In zaal GC De MARc/kT in Merksplas vindt dan de vierde editie van het Hoppe Craft Beer Festival plaats. Op dit bierfestival vind je ­‘speciallekes’ uit pakweg Nieuw-Zeeland, Brazilië, Canada, Estland, Griekenland en Japan. Opvallend is dat er ook een tiental Amerikaanse bieren wordt geschonken. De meeste bieren komen evenwel uit eigen land met pareltjes van De Glazen Toren, ’t Verzet en Ruimtegist. Alle bieren worden aan tafel geserveerd. De toegang is gratis.

www.hoppebeerfest.org

10/‘Jungle Book’ nieuwe stijl

© © Lucie Jansch

In De Singel zet de befaamde 81-jarige regisseur Robert Wilson van 10 tot 12 maart zijn versie van Jungle Book neer. De Amerikaan slaat de handen in elkaar met het folkduo CocoRosie. Samen duiken ze in de wondere wereld van het verhaal van Rudyard Kipling. In deze mix tussen opera en muziektheater focust Wilson op de vriendschap tussen de dieren: Baloe de beer, Bagheera de panter en de tijger Shere Khan. En Mowgli zoekt zijn eigen pad. De zusjes van CocoRosie kleuren het spektakel in met een mix van folk, hiphop, percussie en elektronica.

www.desingel.be