De oud-renners smulden op initiatief van Patrick Van Staeyen van een riant ontbijt en de sappige verhalen uit de koers van veertig jaar geleden.© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Antwerpse oud-renners halen herinneringen op: “En toen zakte bomma in de wc-pot”

Schoten, Antwerpen -

Een ontbijt voor Antwerpse oud-renners, die in de jaren tachtig allemaal met of tegen elkaar gekoerst hebben, is door de verhalen die maar bleven aanrollen spontaan overgegaan in een gezellig wielercafé dat pas in de vooravond de deuren heeft gesloten. Op initiatief van ‘big brother’ Patrick Van Staeyen (61) en Marc Van Buggenhout (58) werden herinneringen opgehaald en goede voornemens gemaakt om nog eens samen te gaan rijden dit voorjaar.

Jan Auman

Ludo De Keulenaer, meesterknecht van Eric Vanderaerden, zegekoning Eddy De Bie, broer van veldrijder Danny, en Peter Spaenhoven, die bij de profs toch twintig ritzeges wist te verzamelen. Het zijn maar enkele renners die geen spijt kregen dat ze waren ingegaan op de uitnodiging van collega’s Pat en Marc voor de eerste bijeenkomst van de rapste Antwerpse benen van veertig jaar geleden.

De reünie vond plaats in sporthal Vordensteyn in Schoten, het cafetariagedeelte voor alle duidelijkheid. Daar had waard Fonny voor een heerlijk ontbijtbuffet gezorgd. Maar smullen deden de 25 aanwezigen, onder wie ook toenmalig selectieheer Freddy Helssen, nog het meest van de verhalen die spontaan naar boven kwamen.

“In die tijd bevonden de kleedkamers zich bij de mensen thuis in de garage of een andere kleine kamer. Dat leidde wel eens tot onverwachte ontmoetingen met leden van het gastgezin”, herinnert Patrick zich. “Zo stond ik met m’n pas geoliede geschoren benen plots in m’n onderbroek voor de bomma, die al op het toilet zat. Wat later hoorde ik dat ze er door die gladde wc-bril die ik had achtgelaten nog is ingezakt ook.”

Groepsfoto van Antwerpse ex-toppers.© GOYVAERTS/GMAXAGENCY

Doping

De jaren tachtig. Waren dat ook niet de dopingjaren Patrick? “Euh. Ja. En dat thema hebben we zeker niet gemeden (lacht), maar laten we dat maar voor een ander gesprek houden. De sfeer zat goed en er stonden geen oude rekeningen meer open. Dat we om half elf begonnen zijn en pas toen het donker werd uiteengingen, zegt genoeg zeker?”

Een bacchanaal is het zeker niet geworden. “Ik denk dat slechts vijf of zes aanwezigen speciaalbier gedronken hebben. De rest hield het alcoholvrij. En natuurlijk werden dure eden gezworen op de afspraak dat we dit voorjaar eindelijk nog eens samen gaan rijden. Ik ben alvast begonnen met het oprichten van een open Facebook-pagina van en voor Antwerpse ex-renners uit de jaren 80. Daar kan iedereen ons volgen en verhalen posten.”

Dat er ook een fysiek vervolg komt bij ontbijt, lunch of diner, lijkt vast te staan.

De tafel stond gedekt in de brasserie van de Schotense sporthal Vordensteyn.© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Kameraden Patrick Van Staeyen en Marc Van Buggenhout met in hun midden Ludo De Keulenaer enkele jaren geleden op een retrokoers.

Thierry Moeskops bolt als eerste over de meet, ergens in de zwartwitte jaren tachtig.© GMAX

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen