COLUMN. Het is gek hoe je zelfs als eenzaat plots een collectivistisch wezen wordt tijdens het sporten

Yasmien Naciri is auteur, columnist, ondernemer en general manager van het Innovatiecentrum Werk.

“Yasmien, ga jij dit jaar meedoen met de Antwerp Ten Miles?”, vraagt ze enthousiast.

“We kunnen elke week samen een uurtje lopen”, voegt ze er snel aan toe.

Vijf dagen per week ben ik al in de sportclub te vinden. Een extra loopsessie erbij? Lukt dat wel? Ik aarzel voor enkele seconden en zeg uiteindelijk volmondig “ja”. Geen plan op zak, enkel hoop. Hoop om de eindmeet op een aanvaardbaar tempo te halen. Het tempo heb ik grotendeels zelf in de hand. Toch reken ik ook op de andere deelnemers die voor dat extra duwtje kunnen zorgen. En ik reken vooral ook op haar. Een ambitieuze en sportieve jongedame die mij wel vaker weet te stimuleren om mijn grenzen te verleggen.

Een jaar geleden had ik mezelf exact hetzelfde voorgenomen. Trainen voor de Antwerp Ten Miles en mijn persoonlijke record verbreken. Gezondheidsproblemen gooiden helaas roet in het eten. Ik ruilde de long run in voor de short run. Teleurgesteld, maar minstens even vastberaden. En dat midden in de ramadan. Zonder voorbereiding. Zonder training.

De avond voor het sportevenement zocht ik nog snel een antwoord op enkele vragen. “Mag ik opgeven tijdens de wedstrijd? Kan ik zomaar het traject verlaten? Mag ik het al wandelend afleggen als het niet meer lukt?”. Het antwoord op alle vragen was “ja”. Met een gerust hart nam ik de Waterbus naar Linkeroever. Uiteraard mag ik opgeven tijdens het lopen. Mijn eigen tempo kiezen. Op adem komen.

Een topprestatie legde ik die dag niet af, maar ik had de eindmeet wel gehaald. Grotendeels dankzij de andere lopers en de aanmoediging van de onbekende mensen aan de zijlijn. Het is gek hoe je zelfs als eenzaat plots een collectivistisch wezen wordt tijdens het sporten. Het zegt veel over de natuur van de mens. En vooral hoe belangrijk dat extra duwtje kan zijn.

Dus ja. Ja, je zal mij tussen de menigte zien puffen en hijgen tijdens de Antwerp Ten Miles. Maar voor nu? Voor nu zal je me elke week zien lopen aan de kaaien. Aan het water en gewoewn altaa rechtendoor.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER