Digipolis, IT-partner van stad Antwerpen, verhuist naar Den Bell: oud gebouw wordt mogelijk nachtopvang voor daklozen

Antwerpen -

Digipolis verlaat op termijn zijn gebouw op de hoek van de Emiel Vloorsstraat en de Generaal Armstrongweg op het Kiel. De IT-partner van de stad krijgt onderdak in het administratief centrum Den Bell op het Francis Wellesplein in Antwerpen. Er wordt onderzocht of het gebouw van Digipolis kan worden gebruikt voor de nachtopvang van daklozen.

Sacha Van Wiele

De werknemers van de stad in Den Bell ontdekten met de coronacrisis de voordelen van thuiswerken. Het gevolg is dat de bezettingsgraad in het stedelijk administratief centrum 28% is en op piekmomenten 50%. Met de energiecrisis werden de aanwezige personeelsleden meer geconcentreerd bij elkaar gezet waardoor er delen van het gebouw leeg kwamen te staan en er zo kon worden bespaard op elektriciteit en verwarming.

Er staan daardoor in Den Bell niet alleen 428 werkplekken leeg, maar er worden onder meer ook zeventien vergaderzalen en negen kitchenettes niet gebruikt. Het Antwerpse schepencollege ziet hierin nu een opportuniteit. Digipolis zou op termijn kunnen verhuizen van de Generaal Armstrongweg naar het Francis Wellesplein. Daarmee wordt ineens de huisvestingsnood van deze IT-partner opgelost. Het schepencollege nam hierover een principebeslissing. Een werkgroep moet nu de voorbereiding, aanpassingen en verhuis organiseren. Een timing voor heel deze operatie is er nog niet.

Nachtopvang

Ondertussen is aan het Antwerpse vastgoedbedrijf Vespa de opdracht gegeven om te onderzoeken of het gebouw van Digipolis kan worden ingericht voor de nachtopvang van daklozen, die nu nog worden opgevangen in de Victor op de Desguinlei. Dit gebouw zal op termijn worden afgebroken om plaats te maken voor één van de Ringparken. In de Victor is een opvangcapaciteit van 55 mensen in de zomer en 162 mensen in de winter.

Stad onderzoekt of gebouw geschikt is voor nachtopvang van daklozen.© Patrick De Roo

Om daklozen te kunnen opvangen in het gebouw van Digipolis zijn wel wat verbouwingen nodig. Vespa onderzoekt of deze investeringen wel opwegen tegen de periode dat de nachtopvang daar kan blijven. Er zijn wel wat twijfels of het gebouw zou voldoen.

De ‘Digipolis-site’ is het gebied aan Emiel Vloorsstraat-Generaal Armstrongweg–Kielsbroek, recht tegenover de zogenaamde ‘spaghettiknoop’.

“Deze site zal worden herbekeken voor toekomstige stadsontwikkeling, als onderdeel van het Ringstad-project en de Oosterweelverbinding”, zegt Annick De Ridder (N-VA), schepen van Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening. “Vandaag is reeds een Ringpark Zuid in opmaak, hierdoor zal de Digipolis-site sowieso een drastische metamorfose ondergaan. Heel de zone heeft de bestemming gemeenschapsvoorziening, maar eigenlijk is het nog te vroeg om voorafnames te doen over wat daar uiteindelijk zal komen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Annick De Ridder