Van carnaval vieren tot supporteren voor de Stadscomedian: ontdek onze niet te missen toptips voor deze week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1/Merol treedt op in De Roma en OLT

© DBA

In Nederland maakt de roodharige femme fatale al een tijdje furore en sinds haar deelname aanDe Slimste Mens ter Wereld gaat ook België helemaal voor de bijl. Eind augustus speelde Merol nog Pukkelpop plat en op 29 juni belooft de zangeres te imploderen op Rock Werchter. Maar eerst volgen er nog vier optredens in Antwerpen. Drie jaar geleden zette Merol een uitverkochte foyer van De Roma op z’n kop met een stomend concert, en op 2 en 4 maart belooft ze dat nog een keer te doen, maar dan in de grote zaal. Lekker meezingen dus met Vol, Patronen, Gemengde signalen en de nu al onsterfelijke klassiekers Lekker met de meiden, Knaldrang en Hou je bek en bef me. Zangeres Wytiki verzorgt met uptempo elektronische pop het voorprogramma. Op 21 en 22 juni speelt ­Merol ook nog twee shows in OLT Rivierenhof.

www.deroma.be, www.merol.nl

2/‘Beauty And The Beast’ herrijst muzikaal

© RR

Na filmconcerten rond Harry Potter, The Godfather en Gladiator bouwde het Noordpool Orkest al heel wat ervaring op in het uitvoeren van live filmmuziek. In de Gentse Capitole (28/2) en de Antwerpse Stadsschouwburg (3/3) staat Disney’s klassieker Beauty and the Beast deze week op de pupiter. Tegelijk met de livemuziek wordt de originele film vertoond in het Engels, met Nederlandstalige ondertiteling. Een jonge prins, gespeeld door Dan Stevens, is gevangen in het lichaam van Beest en kan alleen bevrijd worden door ware liefde. Het liefdesverhaal lijkt hopeloos. Tot hij de prachtige Emma Watson, die straalt als Belle, ontmoet in zijn betoverde kasteel.

www.teleticketservice.com

3/Volgens Dirk Draulans zijn we met te veel

© Kris Van Exel

In het kielzog van Charles Darwin reisde Dirk Draulans de wereld rond, waarbij hij voortdurend geconfronteerd werd met de zware ecologische voetafdruk van de mens. In zijn nieuwe lezing op 2 maart in 252CC in Ekeren schetst Draulans via de evolutieprincipes van Charles Darwin hoe het zo ver is kunnen komen. De bioloog duidt ook de nefaste invloed van onze aanwezigheid op het andere leven op aarde. Drummen op aarde is een ontnuchterend verhaal over minder kinderen krijgen, weerstand tegen verandering en de moeizame strijd voor een aanvaardbaar omgaan met de hulpbronnen van de aarde.

www.252cc.be

4/Wie wordt de nieuwe Stadscomedian?

Jeron Dewulf en Joffrey Anane coachten de kandidaten-Stadscomedians.© Patrick De Roo

In de Arenberg en De Studio schotelt het festival Mad Goat je van 2 tot 5 maart opnieuw de strafste comedy uit binnen- en buitenland voor. Aftrap van het comedyfestival is op 2 maart in de Arenberg, met de verkiezing van Antwerpens eerste Stadscomedian. Na een oproep in je krant stoomden coaches Jeron Dewulf en Joffrey Anane acht kandidaten klaar. De winnaar zal een jaar lang komische video’s posten op de site van deze krant. Tijdens het festival gaat Ish Ait Hamou voor zijn podcast Ish Talks in gesprek met Lectrr. Kurkdroog duikt in het fotoarchief van een bekende gast, en ook Memes van ‘t Stad komt zijn verhaal doen. Tijdens Comedy & Guitars wordt humor gecombineerd met leuke tunes.

www.arenberg.be

5/Antwerpse zadenbibs ontwaken uit winterslaap

Op 25 februari ontwaken de Antwerpse zadenbibs uit hun winterslaap voor een nieuw plantseizoen. Een zadenbib wil de traditie van zaden kweken en delen in ere houden en een netwerk uitbouwen van tuiniers die hun kennis met elkaar delen. Je kan zelfgeoogste zaden binnenbrengen en meenemen. Hierdoor zijn er veel verschillende zaden beschikbaar. Neem je er mee, dan vraagt de bib je in ruil om zelf zaden te oogsten en een deel terug te schenken. Je vindt een zadenbib in het EcoHuis (Borgerhout), de Permekebibliotheek (Antwerpen) of bibliotheek Driehoek (Ekeren). Daar vindt ook een lezing plaats rond wildpluk.

www.antwerpen.be

6/Hip, hoi, carnaval!

© REUTERS

Net voor de vastentijd deed Aalst vorig weekend haar titel van carnavalshoofdstad alle eer aan. Op Aswoensdag wordt carnaval traditioneel afgesloten, maar de tradities verschillen per regio, en ook de komende dagen wordt er nog duchtig gevierd. Voor de liefhebbers: ijsberen in de Noordzee met vooraf carnavaleske opwarming op het strand kan vanmiddag in Blankenberge. Inschrijven voor de Carnavalsduik kan vanmiddag op de Zeedijk zelf tot 14u. Op 26 februari begint de ‘oudste Carnavalsstoet van ‘t land’ aan zijn tweede ronde in de dorpskern van Herenthout. Ook in het Waasland, ‘de overkant van ’t ­water’ wordt carnaval gevierd: op 26 februari zijn er stoeten in Moerbeke-Waas en in Sint-Gillis-Waas.

www.blankenberge.be, www.peerstoet.be, www.moerbeke.be, www.sint-gillis-waas.be

7/Mechelen legt shoppers extra in de watten

© Jan Van der Perre

Stilaan wordt het weer wat warmer en zonniger. Tijd voor een nieuwe garderobe. In Mechelen leggen ze shoppers tussen 3 en 5 maart extra in de watten tijdens het Warm Welkom Weekend. In de winkelstraten hangt de lente- en zomercollectie nu in de rekken en kan je de nieuwste trends spotten voor warme dagen.

Tijdens het Warm Welkom Weekend loop je in de winkelstraten veel kans om pop-upcatwalks te zien. En voor het eerst worden er ook culinaire catwalks georganiseerd. Op frisse beats ontdek je daarbij het beste wat de ­Mechelse bars en restaurants te bieden hebben. Shoppen op zondag? Dat kan je op 5 maart tussen 13 en 18u.

www.shoppenin.mechelen.be

8/Wandelen langs abdijen en kastelen

Haal op 26 februari je wandelschoenen uit de kast voor de 40ste Trappistentocht In Sint-Antonius-Zoersel. De wandeling slingert tussen Oost- en Westmalle, langs kastelen en abdijen, door bossen en de Brechtse hei. Onder de vlag ‘10 Miles van Zoersel’ leg je een traject van 16,2 km af. De W.S.V. Natuurvrienden Zoersel ontwikkelde maar liefst zes parcours tussen 6 en 42 km. Onderweg vind je grote verzorgde rustposten. Starten kan tussen 7 en 15u aan de gemeenteschool Beuk en Noot, Ter Beuken 1 in Sint-Antonius-Zoersel. De laatste aankomsttijd wordt vastgelegd op 17.30u. Iedere moedige stapper wordt beloond met een plantje.

www.nvzoersel.org

9/Hoe Clouseau op Beethoven kan lijken

© Walter Saenen

Het sopranenduo Astrid Stockman (foto) en Liesbeth Devos heeft een glasheldere missie: senioren en hun familie verblijden met pareltjes uit ons muzikale erfgoed. Samen met Stijn Bettens op de accordeon trakteren ze het publiek op hun favoriete meezingers. Zoals in Ta Ta Ta Taa!, een productie opgehangen aan de figuur van Ludwig van Beethoven. Stokman en Vos, zoals de sopranen zich noemen, zien in hem een grappenmaker, een caféganger en een dierenvriend. In Heist-op-den-Berg (27/2) en Merksem (2/3) brengen ze onder andere zijn Vlooienlied en een Elegie voor de dood van een poedel. Zelfs Clouseau en Eddy Wally passeren ‘op z’n Beethovens’ even de revue.

www.stokmanenvos.be

10/Foto’s Braeckman naast symbolisten

De suggestieve foto’s van Dirk Braeckman laten niemand onberoerd. De gelauwerde fotograaf toont ons afgesloten lege ruimtes, banale decors, onbestemde nachtelijke beelden of anonieme vrouwelijke figuren. Deze duistere beelden, steevast in zwart-wit gefotografeerd, lopen gelijk met de sfeer van het duistere symbolisme: de wereld van de nacht, de droom, het onbewuste. In het Verhaeren­museum in Sint-Amands hangen Braeckmans foto’s in een nieuwe expo naast schilderijen van symbolisten als Léon Spilliaert en Félicien Rops, maar ook naast de zwarte ­poëzie van Emile Verhaeren en Charles Baudelaire. Te zien van 26 februari tot 4 juni.

www.emileverhaeren.be