Claudio Bozzo.© Joris Herregods

Topman MSC tijdens Haventop: “Al onze containers uit risicolanden zijn al slim, maar drugsbendes worden altijd slimmer”

Antwerpen -

MSC, de grootste containerrederij ter wereld, heeft vorig jaar 100 miljoen euro geïnvesteerd in de beveiliging van zijn containers en terminals. Dat zegt topman Claudio Bozzo op de Nederlands-Belgische haventop in Antwerpen. Hij noemt de veiligheidsconferentie een belangrijk signaal en een voorbeeld voor andere havens in de wereld.

Jonas van Boxel

Bozzo, COO van MSC, was vrijdag voor zijn bedrijf aanwezig op de conferentie ‘Samen werken aan een veilige en integere haven’, een initiatief van de Belgische en Nederlandse overheden om de havens beter te weren tegen drugscriminaliteit. Op de bijeenkomst waren vijf van ’s werelds grootste rederijen vertegenwoordigd.

LEES OOK. Ook havenbedrijven ingeschakeld in strijd tegen drugs: rederijen beloven investeringen in technologie en strengere screening personeel

Die rederijen engageren zich onder meer om vaart te zetten achter de technologie voor ‘slimme containers’. Door containers uit te rusten met trackingsystemen, kan de rederij op elk moment controleren of de container op de juiste manier wordt gebruikt.

100 miljoen euro

Volgens Bozzo was MSC de eerste rederij die haar containers slim maakte. Het bedrijf staat al erg ver met de uitrusting. “Al onze containers die uit risicolanden vertrekken, zijn al slim gemaakt. Maar dat wil niet zeggen dat ons werk erop zit: drugsbendes worden namelijk ook slimmer, dus we moeten onze technologie constant verbeteren.”

MSC investeerde vorig jaar zo’n 100 miljoen euro in beveiliging, zegt Bozzo. “Niet alleen in slimme containers, maar ook in camerasystemen en zelfs duikers die in de havens van oorsprong de romp van het schip controleren. We ontwikkelden slimme verzegeling voor de containers en investeren in artificiële intelligentie. Tijdens de reis van de container doen we gemiddeld maar liefst vijftig checks.”

Annick De Ridder, Bart De Wever, Annelies Verlinden en Claudio Bozzo© Joris Herregods

Al die investeringen lijken de drugsstroom nog niet te doen opdrogen. “We zijn heel succesvol in het aanwijzen van de containers die mogelijk drugs bevatten en de douane daarover inlichten. Maar de drugshandel zelf stopzetten: ik weet niet of dat mogelijk is.”

Rotterdamse haven heeft vier keer meer agenten dan Antwerpen

Bozzo vindt de conferentie in Antwerpen, waar Belgische en Nederlandse ministers en burgemeesters samenzaten met de rederijen, een belangrijk signaal. “Dit is een top die ik nog nergens anders heb meegemaakt. Maar Antwerpen en Rotterdam zijn nu eenmaal de zwaarst getroffen havens. Mogelijk is dit wel het startpunt voor een wereldwijd zwaardere aanpak van de drugscriminaliteit.”

LEES OOK. Van Quickenborne: “Antwerpen en Rotterdam stap voor stap dichttimmeren voor misdaad”

Volgens havenschepen en -voorzitter Annick De Ridder doen de bedrijven in de Antwerpse haven al zware inspanningen in de strijd tegen drugssmokkel. “Ik ben blij dat er vanuit de overheid eindelijk een versterking van de ‘boots on the ground is’, met 312 agenten in onze haven. Dat is geen overbodige luxe: bij onze collega’s in Rotterdam beschikt men over vierhonderd mensen, bij ons zijn dat er vandaag slechts honderd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER