Aangeboden door GVA Shop

Met deze drie gouden adviezen eet je gezond én lekker

Wil je tegen de zomer wat kilo’s kwijt of heb je het goede voornemen om gezonder te eten? Dan neem je best je huidige eetpatroon onder de loep. Verzadigde vetten, suiker, alcohol, bewerkt vlees, we weten natuurlijk heus wel wat goed voor ons is of niet. Maar je moet ook nog wel van het leven genieten, en een verantwoord eetpatroon kunnen volhouden. Hierbij zijn drie gouden regels die het je makkelijker maken: alles met mate, varieer erop los, en ga op zoek naar lekkere maar gezondere alternatieven.

Stap voor stap

Elke kleine verbetering is een stap vooruit. Ga dus niet plots drastisch op wortels en water leven, maar pas je levensstijl in stukjes aan. Verminder bijvoorbeeld de suiker in je koffie of thee tot je het helemaal niet meer nodig hebt. Eet als je overdag honger hebt eerst eens een stuk fruit, en dan pas iets anders. Vervang het vlees 1 dag per week door een vegetarisch gerecht. Probeer nieuwe recepten en ingrediënten uit en geef jezelf tijd. Wanneer iets een gewoonte wordt, is het makkelijker om vol te houden.

LEES OOK. Hou je van luxueus en kleinschalig? Dan is deze bestemming jouw droomvakantie!

Niet meer frituren?

We zijn het land van de frietjes, en je kan natuurlijk nog veel andere lekkere dingen klaarmaken in een friteuse. Gelukkig hoef je het frituren niet helemaal af te zweren als je gezonder wil eten. Verminder het aantal keer dat je frietjes eet, en gebruik een airfryer in plaats van een friteuse. Met dit slimme apparaat krijg je bij voorgebakken frietjes tot de helft minder vet binnen, en een airfryer maakt het eten knapperiger dan een oven.

Bovendien is de airfryer wat ons betreft een van de handigste toestellen om in huis te hebben: snel warm, energiezuinig, makkelijk schoon te houden en geen vieze oliewalmen in de keuken. Je kan hem ook nog eens gebruiken als extra oventje. Handig als je echte oven al volstaat met schalen vol lekker eten of je maar iets klein wilt klaarmaken, zoals een stokbroodje. En wist je dat je ook falafel en groenten in je airfryer kunt maken? Zo eet je geroosterde groenten vol smaak, zonder het vet. Ben je gelijk weer extra gezond bezig.

LEES OOK. Hoe bak je de lekkerste pannenkoeken? Met deze tips!

Af en toe zondigen

En als je dan af en toe niet kunt weerstaan aan een bezoekje aan je favoriete frituur of toch dat stukje taart neemt? Dat is dan ook helemaal niet erg. Zolang je het maar met mate doet: niet te veel en niet te vaak. Als je 80% van de tijd gezond leeft, kan je met een gerust hart 20% van de tijd de touwtjes een beetje losser laten. Heb je een uitgebreid etentje op de planning? Eet de dagen ervoor dan gezond en loop een extra rondje. Het is allemaal een kwestie van evenwicht en genieten.

Klaar om gezond te koken? Ontdek alles voor een gezonde maaltijd op gvashop.be.

Meer over GVA - webshop

GVA Mobiliteit