Tijdens de beurs krijgen de leerlingen onder meer info over de studierichtingen die scholen aanbieden.© Dirk Vertommen

Leerlingen en secundaire scholen leren elkaar kennen tijdens vijftiende editie van Mechelse Onderwijsbeurs

Mechelen -

In Technopolis vond woensdag de vijftiende editie van de Onderwijsbeurs plaats. Zo’n dertig secundaire scholen uit de ruime Mechelse regio stelden zich er voor aan leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar. De scholieren kunnen op die manier een goed onderbouwde keuze voor een middelbare school maken.

Stijn Van de Sande

Omdat het kiezen van een secundaire school vaak een van de belangrijkste beslissingen in de schoolcarrière van kinderen is, organiseren de verschillende onderwijsnetten in samenwerking met de CLB’s en de stad Mechelen een Onderwijsbeurs. Nadat die beurs twee jaar noodgedwongen digitaal moest plaatsvinden door de coronacrisis, vond ze dit jaar opnieuw plaats in Technopolis. Zo’n dertig scholen uit de ruime regio tekenden present.

“De beurs blijft voor veel leerlingen een belangrijk kennismakingsmoment met de scholen”, zegt Jurgen Moons, directeur in BimSem in Mechelen. “Al is er de laatste jaren ook wel wat veranderd. Door de komst van het digitaal aanmeldsysteem plannen veel scholen hun infodagen al vroeger, waardoor de beurs niet langer het eerste kennismakingsmoment is. Toch blijft het belangrijk om hier aanwezig te zijn zodat we de vragen van ouders en leerlingen kunnen beantwoorden.”

“Door de beurs te bezoeken wordt een keuze maken volgend schooljaar makkelijker”, zegt Paulien.© Dirk Vertommen

Ruim 8.000 leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar kregen een uitnodiging voor de beurs. Zij konden er onder meer kennismaken met de studierichtingen die iedere school aanbiedt. “We proberen ons uiteraard te onderscheiden, want we staan hier met veel scholen bij elkaar”, zegt Moons. “In BimSem zetten we bijvoorbeeld sterk in op talentgericht werken en een persoonlijke begeleiding. Hoewel we een grote school zijn, kennen we iedereen nog bij naam. Zo probeert iedere school zijn sterke punten naar voor te brengen.”

Ook voor vijfdejaars

Niet alleen leerlingen uit het zesde leerjaar, ook scholieren uit het vijfde konden dus al eens een kijkje komen nemen op de beurs. “Omdat de infodagen van veel scholen op korte tijd vallen, vonden we het belangrijk om nu al eens af te zakken naar de beurs. Zeker omdat het onderwijslandschap de laatste jaren sterk veranderd is”, zegt mama Caroline. Haar zoon Lars (11) vult aan: “Ik was heel erg benieuwd naar de verschillende scholen. Ik denk dat ik het liefst naar het Sint-Romboutscollege wil gaan.”

Omdat het onderwijslandschap sterk veranderde, kwamen Lars en mama Caroline al eens kijken op de Onderwijsbeurs.© Dirk Vertommen

Ook Paulien (10) zit nog maar in het vijfde leerjaar, maar is nu al bezig met haar schoolkeuze. “Zo kan ik al wat informatie verzamelen en nadenken over wat ik graag zou doen. Dat maakt mijn keuze volgend schooljaar gemakkelijker”, zegt ze. Haar mama Hilde sluit zich daarbij aan. “Ik vind het belangrijk om mijn kinderen zelf een keuze te laten maken. Ze moeten een school kiezen waar ze zich goed bij voelen. Door de beurs te bezoeken en met de verschillende scholen te praten, kunnen ze een goed onderbouwde keuze maken.” (svds)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners