© ATV

Steeds meer pakjes met drugs en smartphones over gevangenismuren in Antwerpen gegooid

Nooit eerder werden in de Antwerpse gevangenis zoveel pakketten drugs en smartphones onderschept die van buitenaf over de muren worden gegooid. Dat melden Het Laatste Nieuws en De Morgen.

adbBron: BELGA, HLN

Na de massa-arrestaties uit de Sky ECC-onderzoeken is het aantal smartphones dat over de muur gegooid wordt in Antwerpen bijna verviervoudigd. De cipiers troffen vorig jaar 308 gsm’s aan, terwijl dat er in 2021 maar 81 waren. En 436 pakjes drugs — vaak in tennisballen gestopt — werden gevonden vóór gevangenen de buit konden oppikken, meer dan dubbel zoveel als een jaar eerder.

Honderden van de verdachten die opgepakt werden in de Sky ECC-onderzoeken zitten nu in de gevangenis, vooral in Antwerpen. “Zij proberen hun drugshandel in de gevangenis voort te zetten. Degoutant hoe die drugscriminelen de verslaving en de miserie van vele gevangenen willen uitbuiten”, zegt minister van Justitie Van Quickenborne (Open Vld).

Spanningen

De pakjes leiden tot extra spanningen tussen de gedetineerden, zeker als ze bij de verkeerde personen terechtkomen, en de smartphones worden ook gebruikt om handlangers buiten de gevangenis aan te sturen.

De minister heeft de politie gevraagd vaker de cellen te doorzoeken en rond de gevangenis te patrouilleren. Zeker tijdens de dagelijkse wandeling van de gevangenen, in de namiddag, wordt er veel over de muren gegooid.

Minister Van Quickenborne werkt ook een regeling uit om ‘overgooiers’ te bestraffen. Nu is dat enkel strafbaar als er illegale zaken worden aangetroffen zoals wapens of drugs, maar de bewijslast ligt moeilijk. In het nieuwe strafwetboek wordt het overgooien zelf illegaal. De straffen variëren van een geldboete tot een celstraf van 3 jaar voor veelplegers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Operatie Sky