Dit prachtig interieur dreigt te verdwijnen.© rr

Waardevol erfgoed op site De Naeyer dreigt te verdwijnen: “Het verleden moet een toekomst hebben”

Willebroek -

Architect en stedenbouwkundige Jef Heymans (75) uit Willebroek maakt zich zorgen over de plannen met de oude fabrieksgebouwen van De Naeyer. Samen met de genealogische en heemkundige vereniging Vaertlinck schreef hij een brief naar het gemeentebestuur en alle democratische partijen in Willebroek. Daarin uit hij zijn bezorgdheid over de toekomst van het waardevolle erfgoed op de site.

Ward Bosmans

Op de site van de oude papierfabriek De Naeyer verrees de afgelopen jaren een compleet nieuwe woonwijk. Een aantal originele gebouwen, zoals de watertoren en de gevel van de vroegere kantoren, zijn beschermd als erfgoed. Maar volgens Jef Heymans wordt er in de stedenbouwkundige vergunning die de projectontwikkelaar in maart 2022 verkreeg, met geen woord gerept over het interieur van het gebouw. “Er werd advies gevraagd aan Erfgoed Antwerpen, maar daar oordeelde men dat er geen advies nodig was. Nochtans gaat de stedenbouwkundige vergunning veel breder dan alleen het gebouw”, zegt Heymans.

Zijn aandacht voor de toekomst van het historisch gebouw begon toe hij vernam dat er tijdens de lichtjeswandeling van afgelopen weekend een projectie zou gebeuren op de gevel van het gebouw. “Ik ben enkele jaren geleden in het gebouw geweest en was verwonderd door het prachtige interieur. De monumentale trappen met prachtige leuningen, de mozaïekvloeren en de monumentale ruimtes.”

Op de muren is al graffiti gespoten.© rr

Ik ben dan onlangs het dossier gaan inkijken. Daarin las ik dat de voorgevel behouden blijft en ook de originele omheining wordt gevrijwaard. Enkel de poort en twee deuren gaan weg. Maar in het hele dossier wordt niet gesproken over wat er achter de gevel zit. Het ontwerp van het toekomstige gebouw is gemaakt zonder zorg en aandacht voor het verleden. Wij vinden dat het verleden een toekomst moet hebben. Ik zag dat men van het gelijkvloers en de tussenverdieping, drie verdiepingen wil maken. Daarvoor moeten de prachtige mozaïekvloeren uitgebroken worden. Ook de trapleuningen en de prachtige glasramen worden niet behouden volgens het plan.”

Architect en stedenbouwkundige Jef Heymans.© Ward Bosmans

Overleg

Architect Jef Heymans en Annie Van Dessel van Vaertlinck hopen dat er overleg komt met de projectontwikkelaar om een nieuwe oplossing te vinden. “Wij hebben geen probleem met de herbestemming van het gebouw, maar vinden wel dat een aantal originele elementen behouden moeten blijven. Louis De Naeyer betekende tenslotte heel veel voor Willebroek. Op korte termijn roepen wij ook op om het gebouw beter af te schermen. Er wordt nu al regelmatig ingebroken door vandalen. In de inkomhal is er al graffiti te zien op de muren. Hier en daar is ook al een raam gesneuveld. We hopen dat onze noodkreet gehoord wordt en dat men de nodige stappen onderneemt.”

© rr

© rr

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Willebroek