Walter Driesen dompelt samen met een soldaat de kinderen uit het vijfde leerjaar van vrije basisschool De Wingerd in Poederlee onder in de tijden van Napoleon.© BERT DE DEKEN

Heemkundige kring brengt Napoleontische tijden weer tot leven: “Soldaten slaan bivak op aan Mollenhof”

Lille -

De tijden van Napoleon komen dankzij heemkundige kring Norbert de Vrijter uit Lille weer even helemaal tot leven. Het nieuwe jaarboek bevat een hoofdartikel over Lillenaren die eind achttiende of begin negentiende eeuw werden opgeroepen voor het leger van Napoleon. Als aanloop van de lancering van het boek trekt Walter Driesen naar twee scholen in Poederlee en Lille om de leerlingen onder te dompelen in de tijd van de Franse bezetting. En hij heeft een bijzondere gast bij.

Bart Van den Langenbergh

De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van vrije basisschool De Wingerd in Poederlee (Lille) kregen maandagnamiddag bijzondere gasten over de vloer. Walter Driesen (80), toekomstig ereburger van Lille en tevens ook bestuurslid van de Lilse heemkundige kring, gaf een boeiende presentatie over het leven van de lokale inwoners in de Napoleontische tijden.

“Met het project ‘Onze soldaten van Napoleon’ geef ik de leerlingen meer informatie over een belangrijke periode uit de geschiedenis. Ik benadruk ook de rol van de mensen van bij ons in die tijd”, legt Walter Driesen uit. “Ik zet hiermee ook het speciale evenement van eind februari in het parochiecentrum Mollenhof in Poederlee ter gelegenheid van het nieuwe jaarboek van de heemkundige kring in de kijker. Het hoofdartikel gaat over Lillenaren die werden opgeroepen voor het leger van Napoleon.”

Waterloo

Walter Driesen gaf niet alleen een beklijvende uitleg over het leven in de tijd van de Franse bezetting, hij was ook vergezeld van een soldaat uit die tijd. Ron Van Dyck uit Oostmalle, van de groep RONA (Re-enactment of Napoleontic Ages), kwam langs in de klas uitgedost als een majoor die in 1815 nog meestreed bij de Slag van Waterloo. “Het is zeker belangrijk om aan de jongeren mee te geven wat er zich allemaal in de periode tussen pakweg 1794 en 1815 in onze contreien heeft afgespeeld”, legt Ron Van Dyck uit. “Het is zeker niet de bedoeling van onze groep om oorlogen te verheerlijken. Maar je kan beter een soldaat spelen dan er eentje te zijn.”

Ron Van Dyck doste zich uit als een majoor die nog meestreed in de Slag van Waterloo.© BERT DE DEKEN

De vijfdejaars en zesdejaars ontvingen een bundeltje met enkele verhalen en achtergrondinformatie over de Napoleontische tijd. Aan de hand van vragen in een werkblad kunnen ze zelf nagaan hoeveel informatie er is blijven hangen. Walter Driesen en ‘zijn soldaat’ gaan vrijdagnamiddag ook nog langs in de gemeentelijke basisschool Het Trapleerke in Lille.

Lilse soldaten

Intussen bereidt de heemkundige kring van Lille zich voor op het belevenisweekend aan het Mollenhof in Poederlee van eind februari. “Het hoofdartikel van ons jaarboek handelt over de Lillenaren die in de achttiende en de negentiende eeuw werden opgeroepen om soldaat te worden in het leger van Napoleon. Minimaal 288 Lillenaren maakten deel uit van deze legers”, legt Hilde Verbercht van de heemkundige kring uit. “In het boek wordt beschreven hoe de soldaten werden opgeroepen. Dat ging gepaard met een loting waarbij gegoede jongens zich konden uitkopen. De soldaten trokken met Napoleon heel Europa door om mee te strijden in zijn vele oorlogen.”

Walter Driesen dompelt samen met een soldaat de kinderen uit het vijfde leerjaar van vrije basisschool De Wingerd in Poederlee onder in de tijden van Napoleon.© BERT DE DEKEN

Bivak en kanonschoten

Tijdens het weekend van 25 en 26 februari worden bezoekers aan het Mollenhof in Poederlee ondergedompeld in de wereld van de soldaten van Napoleon die er hun bivak hebben opgesteld. “Op zaterdag 25 februari wordt het bivak plechtig geopend om 14u met tamboers en infanterie, een erewacht en met kanonschoten”, schetst Hilde Verbercht. “Je kan doorlopend een bezoek brengen aan het soldatenbivak en demonstraties volgen van de infanterie, de cavalerie en ook van schermutselingen waarbij een kanon wordt ingezet. Kinderen kunnen omstreeks 17u samen met de soldaten deelnemen aan een driloefening.”

Op zondag 26 februari is er om 11u een gebedsdienst, gevolgd door allerlei demonstraties van een loting, schermutselingen en driloefening. Om 17u wordt het bivak afgesloten met een groot defilé.

De kampplaats is gratis toegankelijk op zaterdag 25 februari van 9.30u tot 18u en op zondag 26 februari van 10u tot 17u.

www.hklille.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lille