Genk - Antwerp.© ATV

Antwerp houdt de titelstrijd spannend en is winnaar van het weekend na zege bij leider Genk

Antwerp heeft als enige van de top vier kunnen winnen. Racing Genk was in grote delen van de match dominanter, maar aangezien voetbal om doelpunten draait… Gyrano Kerk maakte de enige goal.

Pieter-Jan Calcoen

LEES OOK. ONS OORDEEL. Kerk matchwinnaar voor Antwerp, maar andere nieuwkomer scoort het hoogst

In het kalenderjaar 2023 heeft leider Racing Genk acht wedstrijden gespeeld. Twee ervan verloor het, telkens tegen… Royal Antwerp Football Club. Is dat nog toeval?

Het moet gezegd: het was een overwinning op karakter. Genk pushte, was in grote delen van dede betere ploeg, maar het was dus Antwerp dat op voorsprong klom. Avila stuurde een lang bal richting Kerk, Arteaga greep onoordeelkundig in, de Nederlander kon niet meer missen en deed dat dan ook niet (0-1). Voor Kerk, voor het overige matig, was het zijn eerste treffer in Belgische loondienst.

© BELGA

Inzet Heynen gekeerd op de lijn

In de eerste helft voetbalde Genk, gesteund door een enthousiast thuispubliek, de beste mogelijkheden bij mekaar. Tot drie keer toe kwam Antwerp goed weg. Munoz kwam als eerste dichtbij het openingsdoelpunt. Na een schoonheidsfoutje van Vermeeren – niet vergeten dat de middenvelder nog steeds maar achttien is – knalde Munoz van dichtbij voorlangs.

Genk bleef op zoek gaan naar de 1-0. Vanuit een erg scherpe hoek trof Painstil de paal – daar kwam Antwerp goed weg. Maar vooral op slag van rust flirtte RAFC met een achterstand: Janssen haalde op de lijn een inzet van Heynen weg.

© BELGA

Aanvallend zette Antwerp daar in de eerste 45 minuten weinig tegenover. Tegen Anderlecht en Club Brugge (twee keer 0-0) had het voldoende kansen om de zege over de streep te trekken, maar in Limburg was het tot aan de koffie anders. Vandevoordt kon onbezweet gaan rusten.

Sor en Arokodare

Ook na de pauze nam Genk het meeste initiatief, maar het was dus Antwerp dat kon scoren. Die 0-1-tussenstand deed Genk alleen maar meer zoeken naar dat doelpuntje. Wouter Vrancken bracht snel zijn offensieve wapens Sor en Arokodare tussen de lijnen, terwijl Antwerp logischerwijs steeds meer in de egelstelling kroop en loerde op de tegenaanval – een uitstekende Vandevoordt was nodig bij een poging van Scott.

Iedereen bij Antwerp – van Janssen over Vermeeren tot De Laet – werkte in het slotkwartier keihard om de zege over de streep te trekken. Dat lukte. Een kopbal van Heynen ging wel nog op de lat. Daar kwam Antwerp goed weg.

In het klassement doet Antwerp een prima zaak. Het kon als enige team van de top vier winnen. Omdat ook AA Gent de drie punten niet pakte, lijkt Antwerp stilaan een zekerheid voor de Champions’ Play-offs. Genk ziet Union één puntje inlopen. De bonus op het nummer twee bedraagt nu nog maar zes punten.

LEES OOK. REACTIES. Mandela Keita blonk uit in Antwerps middenveld van opgeteld 60 jaar: “Drie verdiende punten”

© BELGA