Waals politicus Marc Tarabella aangehouden op verdenking van corruptie, bendevorming en witwassen

De Waalse politicus Marc Tarabella is door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van witwassen, bendevorming en corruptie in het onderzoek naar corruptie in het Europees Parlement. Hij was vrijdag opgepakt na een huiszoeking.

Bron: Belga

LEES OOK. Hij kreeg 120.000 euro en vond het omstreden WK voetbal in Qatar plots oké, maar ex-PS-Europarlementariër heeft “niks te verbergen”

Het onderzoek draait rond de omkoping van Europese politici, die geld gekregen zouden hebben vanuit Qatar en Marokko om de agenda van die landen erdoor te duwen binnen het Europees Parlement. Tarabella werd al eerder in het onderzoek genoemd en op 2 februari werd zijn parlementaire onschendbaarheid nog opgeheven op vraag van het Belgische gerecht. Zijn arrestatie vrijdag was dus een logische volgende stap. De onderzoeksrechter besliste hem daarna aan te houden op verdenking van corruptie, witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Tarabella werd door de PS uit de partij gezet en ook de Europese fractie van de sociaaldemocraten (S&D) wees hem al de deur. Hij ontkent dat hij zich heeft laten omkopen.

“Het woord van een crimineel tegen een man die zijn hele leven eerlijk was”

Volgens zijn advocaat houdt Tarabella vol dat hij onschuldig is en zijn er ook geen nieuwe elementen die zijn schuld zouden bewijzen. “Verklaringen van meneer Panzeri (Voormalig Europarlementslid en spijtoptant Pier Antonio Panzeri, red.), vormen het enige element tegen hem.”

“Hij blijft zijn onschuld uitschreeuwen. Hij zegt dat hij nooit geld of geschenken heeft ontvangen in ruil voor een gunst”, aldus nog de advocaat. “Het is het woord van een crimineel, Panzeri, tegen het woord van een man die al zijn hele leven eerlijk is geweest.”

Vier aanhoudingen

In het onderzoek werden begin december vier personen onder aanhoudingsbevel geplaatst. Het gaat om het voormalige Italiaanse Europarlementslid Pier Antonio Panzeri, diens rechterhand Francesco Giorgi, Eva Kaili, Giorgi’s partner en de intussen voormalige vicevoorzitter van het Europees Parlement, en de Brusselse lobbyist Niccolo Figa-Talamanca. Die laatste werd intussen door de onderzoeksrechter vrijgelaten, de andere drie zitten nog steeds in voorlopige hechtenis.

Pier Antonio Panzeri heeft intussen het statuut van spijtoptant aangenomen in het dossier. Hij wordt als een spilfiguur beschouwd in het onderzoek. Het is via hem en zijn vzw Fight Impunity dat Qatar en Marokko zouden geprobeerd hebben invloed uit te oefenen op beslissingen en resoluties van het Europees Parlement.

Volgens verschillende media heeft Panzeri verklaard dat Marc Tarabella smeergeld heeft aangenomen. Het rapport over de opheffing van zijn parlementaire immuniteit verwijst ook naar de aantijgingen van de Italiaan, die stelt dat de Belg “herhaaldelijk zou zijn beloond voor een geraamd totaalbedrag van 120.000 tot 140.000 euro”. Wat Tarabella dus ontkent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER